Bănci și Asigurări

Marjele de dobanda ale bancilor continua sa scada

Marjele de dobanda ale bancilor continua sa scada
24.10.2008, 20:19 11

La inceputul anului, marja de dobanda la lei era cu 2,5 puncte procentuale mai mare fata de nivelul din august, in timp ce la euro marja de dobanda era mai mare cu aproape un punct procentual, in cazul clientilor persoane fizice ai bancilor.
"Bancile vor avea de pierdut in conditiile in care dobanzile la depozite au fost majorate continuu pentru a atrage lichiditati, in timp ce dobanzile la credite nu au putut fi majorate in aceeasi masura, existand presiunea concurentei", a declarat Jean Pierre Vigroux, Managing Partner la compania de consultanta Mazars, al carei portofoliu de clienti include si banci.
Dobanda anuala la depozitele in lei constituite de populatie a urcat pana la 10,67% in august, ceea ce inseamna mai mult cu peste patru puncte procentuale in decurs de un an. In acelasi timp, dobanda la euro a ajuns la 4,66%, mai mult cu 1,3 puncte procentuale fata de august 2007.
Pe partea de creditare, bancile nu au operat majorari de dobanda la fel de semnificative. Rata anuala de dobanda ceruta de institutiile de credit populatiei la imprumuturile in valuta a ajuns la 7,73%, la un nivel chiar mai jos fata de anul trecut, cand nivelul era de 7,78%
Cea mai vizibila crestere de dobanda in luna august a fost inregistrata de creditele in lei acordate populatiei, pana la nivelul de 13,7%, fata de 13,23% dobanda anuala medie din luna precedenta.
Totusi, scumpirea finantarii pentru consumul populatiei nu a fost corelata cu o incetinire abrupta a soldului creditului de consum in lei acordat de banci clientilor persoane fizice.
Soldul creditului de retail acordat de banci in moneda nationala a ajuns in august la 37,2 miliarde de lei (10,53 miliarde euro), in crestere fata de luna precedenta cu 2,5%, crestere similara cu cea din lunile precedente. Cresterea anualizata in schimb s-a temperat la 32%, fata de ritmuri de crestere anualizate si de 70% in alte luni din acest an, explicatia fiind si raportarea la o baza din ce in ce mai mare.
Analistii prevad in orice caz o incetinire abrupta a creditarii in noile conditii de piata. Lipsa de lichidati si masurile luate de BNR sunt principalele argumente pentru ca bancile sa franeze acordarea de imprumuturi in acelasi ritm ca pana acum, spun analistii.
Odata cu ingustarea marjei de dobanda, in vara acestui an bancile au avut de suportat si o majorare a costurilor, legate de extinderea teritoriala sau chiar de deteriorarea calitatii portofoliilor de credite. Dupa primul semestru, profitul net cumulat in sistemul bancar a fost de 522 de milioane euro, in crestere cu aproape 25% fata de iunie anul trecut. Insa avansul a fost mult sub ritmul anual din lunile precedente, cand profitul bancilor crestea cu 60%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO