Bănci și Asigurări

Marea dilemă a lui Isărescu: cât de mult să lase leul să se întărească

Marea dilemă a lui Isărescu: cât de mult să lase leul să se întărească

Autor: Razvan Voican

08.05.2011, 16:57 814

S-ar putea ca tolerarea unei aprecieri care să ajute la scădereainflaţiei să nu fie posibilă din perspectiva riscurilor generate lanivelul bilanţurilor sectorului privat - bănci, firme, gospodării,a afirmat guvernatorul BNR Mugur Isărescu într-o disertaţiesusţinută la Universitatea Transilvania din Braşov, care i-adecernat vineri titlul de Doctor Honoris Causa.

El spune că actuala tendinţă de apreciere a leului antrenată deintrări de capital, suprapusă cu anticipaţiile inflaţionistecrescute, constituie o nouă provocare pentru banca centrală.

"O monedă mai apreciată poate tempera inflaţia importatăgenerată de intrările de capital, dar nu temperează presiunileinflaţioniste din surse interne", a spus Isărescu.

Întărirea vizibilă a leului încurajează din nou contractarea decredite în euro, care oricum sunt mai ieftine datoritădiferenţialului de dobândă, şi alimentează iarăşi un risc de cursde schimb care se poate dovedi foarte periculos în condiţii deturbulenţe financiare.

De altfel, guvernatorul BNR a reafirmat vineri că banca centralăare în curs de elaborare măsuri prudenţiale pentru limitareaexpunerii rezidenţilor la riscul cursului de schimb pentru aproteja sănătatea bilanţurilor sectorului privat.

Dilema BNR porneşte de la faptul că în momentul în care permiteaprecierea leului pentru a tempera inflaţia importată prinpreţurile materiilor prime şi alimentelor, România poate atrage maimulte investiţii de portofoliu, care ajung să aibă un efect de 7ori mai mare asupra aprecierii decât capitalurile intrate sub formainvestiţiilor străine directe. Mai departe, mai multe investiţii deportofoliu înseamnă un nou ciclu de creştere a preţuriloractivelor. Nu în ultimul rând, aprecierea monedei naţionale esteasociată cu viitoare probleme de natură bilanţieră, mai spuneIsărescu.

Încă de la sfârşitul anului trecut pe piaţă au devenit vizibileintrări de capital străin care s-au înmulţit pe măsură ce s-aameliorat percepţia de risc privind România.

Având deja rezerve valutare foarte mari, de peste 32 mld. euro,BNR se vede în situaţia de a căuta noi soluţii pentru a tempera oapreciere care ajunge să lovească performanţa exporturilor -principalul sector care trage economia afară din recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO