Eveniment

Creşterea preţurilor continuă să-i dea dureri de cap lui Isărescu

Creşterea preţurilor continuă să-i dea dureri de cap lui Isărescu

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Ovidiu Tempea, Ciprian Botea

05.05.2011, 23:53 408

Banca Naţională continuă să se teamă de inflaţie în acest an,care a crescut peste estimări din cauza majorării preţurilor laprodusele alimentare şi combustibili, ceea ce a determinatrevizuirea în creştere a prognozei de la 3,6% la 5,1% pe totanul.

Aprecierea leului cu 10% faţă de dolar în acest an nu a fost deajuns să oprească creşterea preţurilor la combustibili. Deasemenea, nici aprecierea leului faţă de euro cu 5% nu a ajutatfoarte mult inflaţia.

În toamnă urmează o creştere a preţului la energia termică, ceeace va aduce o presiune suplimentară asupra inflaţiei, o problemăcare îl urmăreşte pe Mugur Isărescu de 20 de ani, de când se aflăla cârma BNR.

Preţurile la produsele alimentare au crescut peste aşteptări,iar menţinerea preţului petrolului la un nivel ridicat creează încontinuare probleme. Isărescu crede că doar un an agricol bun arputea susţine procesul de dezinflaţie.

"Prognoza pentru sfârşitul anului nu cuprinde majorarea, careînţelegem că se va în­tâm­pla în toamnă, la energia termică. Lacombustibili probabil că vor mai fi ceva majorări, nu foarte mariînsă. Pentru la anul, atât preţu­rile produselor din tutun, cât şipreţurile volatile, legume şi fructe, îşi vor diminua sensibilcontribuţia", a declarat ieri guvernatorul la pre­zen­tarearaportului trimestrial asupra inflaţiei.

Inflaţia anualizată a depăşit 8% în martie, România înregistrânda doua cea mai mare creştere de preţuri la alimente din regiune,după Bulgaria.

Isărescu consideră că o apreciere excesivă a leului ajutădezinflaţia pe termen scurt, dar ar putea aduce dezavantaje petermen mediu şi lung, astfel că banca centrală este interesată carata de schimb să rămână într-o zonă de echilibru. Leul s-aapreciat cu aproape 5% în raport cu euro de la începutulanului.

"Nu cred că o apreciere excesivă a leului este sustenabilă şi neva dezavantaja pe termen mediu. Există o asimetrie în ceea cepriveşte impactul cursului de schimb în inflaţie. Apreciereaacţionează cu întârziere, în timp ce o depreciere acţioneazăimediat."

Nici îngheţarea preţurilor la carburanţi nu ar fi o măsurăbenefică, apreciază guvernatorul, ca un răspuns la dezbatereaîncepută de premierul Emil Boc, care a solicitat ConsiliuluiConcurenţei să analizeze dacă preţurile la carburanţi pot fiîngheţate în România în baza unei legi care prevede o astfel demăsură în cazuri excepţionale.

"Nu sunt de partea măsurilor de îngheţare a preţurilor, chiar şiîn situaţiii excepţionale, pentru că ştiu din istorie că au creatun confort pe termen scurt, dar după ce s-au încheiat, fractura afost şi mai mare. În acest condiţii nu pot să susţin o astfel demăsură", a menţionat Isărescu.

Combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în2009 preţurile au fost majorate cu 13%, potrivit datelorInstitutului Naţional de Statistică (INS). De la începutul acestuian companiile petroliere au scumpit carburanţii de mai multe ori,unele sortimente depăşind pragul de şase lei/litru.

Preţul combustibililor va contribui cu circa un punct procentualla inflaţia de anul acesta, potrivit estimărilor BNR.

Ce spune guvernatorul BNR

  • Prognoza de inflaţie pentru 2011 a fost modificată de la 3,6% la5,1%. Preţurile petrolului pe pieţele internaţionale şi celevolatile sunt printre factorii care ar putea pune presiune asuprainflaţiei în perioada următoare.

  • România înregistrează a doua cea mai mare creştere de preţuri laalimente din regiune, după Bulgaria. Există şi o problemă în ceeace priveşte ponderea prea mare a alimentelor în coşul deconsum.

  • Îngheţarea preţurilor la carburanţi nu este o măsură benefică,întrucât după eliminarea restricţiilor efectele sunt mult maiample. Dacă va exista o decizie a UE, România o va adopta cureţinerile de rigoare.

  • Aprecierea excesivă a leului ajută dezinflaţia pe termen scurt,dar ar putea aduce dezavantaje pe termen mediu şi lung, iar bancacentrală este interesată ca rata de schimb să rămână într-o zonă deechilibru.

  • Aprecierea nominală a monedei naţionale, cu 10% faţă de dolar, atemperat tendinţa importatorilor de a practica marje înalte şi atemperat şocurile mari, în special pe piaţa combustibililor.

  • BNR nu va adopta măsuri de restricţionare a creditului ipotecarşi imobiliar, întrucât piaţa internă nu poate furniza resursefinanciare pe termen lung şi ar înlocui riscul valutar cu riscul dematurităţi.

  • Schimbarea ţintei de aderare la zona euro ar fi încurajatpoliticienii să amâne aplicarea reformelor. Termenul 2015 nu şi-aepuizat potenţialul, dar pe zi ce trece devine tot mai greu deatins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO