Bănci și Asigurări

Managementul BCR s-a angajat in fata Erste sa mareasca rentabilitatea cu trei puncte

Managementul BCR s-a angajat in fata Erste sa mareasca rentabilitatea cu trei puncte

Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, asteapta de la seful BCR, Nicolae Danila, dezvoltarea "mai intensa" a activitatii de retail

05.04.2007, 22:09 60

Managementul BCR are drept tinta pentru 2007 o crestere "buna" a volumului de active, bazata pe activitatea de creditare, obtinerea unei rentabilitati a fondurilor proprii (ROE) de peste 22% si reducerea raportului cost/venituri in ciuda cheltuielilor care vor sustine procesele de dezvoltare si restructurare, conform Raportului Comitetului executiv al bancii care va fi prezentat in AGA de pe 23 aprilie. Comitetul este condus de Nicolae Danila si raporteaza catre Consiliul de Supraveghere al BCR, prezidat de Andreas Treichl, CEO al Erste Bank - actionarul majoritar al bancii.
Anul trecut, BCR a inregistrat o ROE ajustata cu provizioanele de 19,3%, in timp ce rentabilitatea activelor (ROA) a fost de 2%, iar raportul cost/venituri, ajustat cu cheltuielile de risc financiar, s-a ridicat la 49,1%.
BCR se va concentra in 2007 asupra dezvoltarii mai intense a activitatii de retail, se precizeaza in Raportul administratorilor bancii, semnat de Andreas Treichl, la capitolul "informatii asupra evolutiei probabile a activitatii BCR".
De asemenea, consolidarea infrastructurii de distributie ramane un obiectiv important, inclusiv prin promovarea canalelor alternative pentru tranzactiile zilnice.
In 2006, soldul creditelor de consum aflate in portofoliul BCR a crescut cu 70,5%, cele acordate pe card inregistrand o triplare fata de 2005.
Nu a fost insa suficient de mult in contextul unei concurente din ce in ce mai intense, datorita careia piata a putut beneficia de preturi mai scazute.
"BCR nu si-a putut proteja cota de piata in fata unor concurenti mai agresivi in politica de reducere a dobanzilor pentru atragerea de clienti", se spune in raportul administratorilor.
Cat priveste planurile pentru 2007 in zona de servicii corporate, banca va pune accent pe cresterea finantarilor pentru IMM-uri si a celor pentru dezvoltatorii real estate. De asemenea, va fi "rafinata" gama de instrumente financiare oferite segmentelor private banking si corporatii mari.
Consiliul de Supraveghere remarca in Raportul administratorilor ca profitul net al BCR a crescut in 2006 cu "numai" 5,5% fata de 2005, pana la 783 mil. lei (232 mil. euro), desi profitul operational s-a majorat cu 35,2% in ciuda reducerii marjelor de dobanda.
"Aceasta s-a datorat, in principal, unor cheltuieli suplimentare cu provizioanele aferente creditelor, dar si constituirii de provizioane pentru procesul de restructurare a bancii", se spune in raport. Fata de 2004, profitul net al BCR a consemnat anul trecut o majorare de 21,9%.
In contextul cresterii rapide a creditarii, ponderea creditelor clasificate drept indoielnice sau pierdere a urcat anul trecut de la 1,46% la 2,7%. In acelasi timp, ponderea creditelor acordate companiilor de stat a crescut cu 0,4 puncte procentuale, pana la 8,4% din totalul portofoliului de credite.
Veniturile din dobanzi au constituit in continuare principala sursa de venituri a BCR, in pofida ingustarii ecartului intre dobanzile la credite si cele la depozite.
Veniturile nete din dobanzi au crescut cu 15,8%, in timp ce veniturile nete din comisioane s-au majorat cu 25,4%.
La 31 decembrie 2006, BCR avea 11.091 de salariati, in scadere cu 754 fata de 2005. Un numar de 234 de salariati au fost transferati anul trecut la Bucharest Financial Plazza SRL, firma care se ocupa de administrarea si intretinerea cladirii cu acelasi nume aflata in proprietatea BCR, precum si a 331 de sucursale din tara si 70 din Bucuresti. Banca a introdus de anul acesta un program de pensionare anticipata, in contextul procesului de restructurare si integrare a bancii in grupul Erste.
In cadrul AGA convocate pe 23 aprilie, Consiliul de Supraveghere al BCR va sustine propunerea conducerii executive a bancii privind distribuirea unor dividende in valoare de 367,9 mil. lei (aproape 109 mil. euro) din profitul net de 783 mil. lei (232 mil. euro) inregistrat in 2006. Din profit vor fi deduse 120 mil. lei care vor intra in fondul pentru riscuri bancare generale. Dividendele vor reprezenta astfel 46,9% din profitul net total, fata de o limita minima de 40% acceptata de Erste prin contractul de privatizare.
Valoarea propusa a dividendului pe actiune este de 0,4642 lei, fata de 0,4541 lei in 2005, in crestere cu 2,2%.
Dividendele urmeaza sa fie distribuite conform structurii actionariatului de la 31 decembrie 2006.
Structura era urmatoarea: Erste - 69,148%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Moldova - 6%, SIF Transilvania - 6%, SIF Muntenia - 6%, SIF Oltenia - 6,1175%, MEI Roemenie en Bugarije Fonds - 0,021%, Middle Europe Opportunity Funds II - 0,013%, HTI Valori Mobiliare - 0,013%, Certinvest - 0,00012%, persoane fizice - 0,684% (fata de 8% in 2005).
Alte 294 mil. lei (86 mil. euro) vor fi destinate cresterii surselor proprii de finantare ale BCR, in timp ce 73,5 mil. lei vor acoperi constituirea unui provizion reprezentand participarea salariatilor la profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO