Bănci și Asigurări

Majorarea dobanzilor pe piata a marit veniturile BCR

Majorarea dobanzilor pe piata a marit veniturile BCR

Andreas Treichl, CEO al Erste Bank

02.05.2008, 17:41 20

Incetinirea procesului de disponibilizari si implicit scaderea cheltuielilor cu compensatiile, precum si necontabilizarea de costuri cu restructurarea au fost alte doua surse importante ale imbunatatirii spectaculoase a indicatorilor de eficienta raportati de BCR pentru trimestrul I.
Marja neta a dobanzii a urcat la 6,4%, fata de 5,2% in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul trendului general de majorare a dobanzilor pe piata. BCR sustine ca inregistreaza cea mai mare lichiditate in lei de pe piata si ca atare nu a fost nevoie sa-si asume costuri prea mari prin majorari spectaculoase ale dobanzilor la depozite. De asemenea, venituri din comisioane de 17,9 mil. euro au fost reclasificate drept venituri nete din dobanzi.
In acelasi timp, banca nu a contabilizat costuri de restructurare, care raman estimate la 40 mil. euro pentru intreg anul. In trimestrul I 2007 fusesera contabilizate costuri de 13 mil. euro, din care 4 mil. euro sub forma de cheltuieli operationale, banca fiind atunci in plin proces de reorganizare. De asemenea, BCR avea cheltuieli importante cu servicii de marketing, consultanta si modernizari ale sistemelor IT, plus plati compensatorii pentru disponibilizati.
De altfel, se pastreaza tinta de reducere a personalului pana la 8.200 de angajati la sfarsitul anului, in ciuda incetinirii din trimestrul I, ceea ce ar presupune eliminarea a 1.438 de posturi in lunile urmatoare, cu costurile de rigoare.
Calculata dupa partea de profit care revine Erste Bank conform participatiei de 69,17% din BCR (76,2 mil. euro), rentabilitatea capitalului propriu la BCR sare chiar la 67% - nivel mult mai mare decat cel inregistrat de insasi Erste Bank in Austria si peste toate celelalte subsidiare. Totusi, costul riscului la BCR s-a triplat, pana la 17,5 mil. euro, in principal din cauza opririi practicii de asigurare a creditelor de consum.
Andreas Treichl, CEO al Erste Bank si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, sustine ca banca este "cel mai bine finantata din Romania". "Suntem foarte lichizi, chiar si pe euro." El spune ca incetinirea spectaculoasa a ritmului de crestere al costurilor BCR este rezultatul procesului de integrare, care a si fost declarat incheiat o data cu anuntul numirii unui nou CEO.
Seful Erste anticipeaza o incetinire a pietei creditului fata de 2007, desi primul trimestru a indicat o accelerare. Cresterea creditelor pe retail la BCR a fost sustinuta de creditul de consum si de ipotecare. BCR si-a imbunatatit marjele in primul trimestru pentru ca a reusit sa-si diminueze costurile de finantare prin cresterea ponderii depozitelor la vedere in totalul depunerilor atrase, afirma Treichl.
"Depozitele la vedere au urcat la 30% din total la sfarsitul trimestrului I, fata de 12% anul trecut, asa ca ne-am apropiat de media la nivelul pietei."
De asemenea, el a aratat ca pe segmentul de retail ponderea creditelor se situeaza la mai putin de 82% din soldul depozitelor, insa creditele in valuta sunt acoperite doar partial de depozite in valuta. Situatia se schimba la nivelul intregului bilant, unde ecartul dintre credite si depozite a continuat sa creasca. Astfel, raportul credite/depozite a inregistrat o crestere de la 122% la sfarsitul lui 2007 pana la 124,3% la 31 martie 2008.
Rezultatele financiare pe primul trimestru raportate miercuri de grupul austriac au fost bine primite de investitori, in general analistii calificandu-le drept in concordanta cu asteptarile si chiar mai bune.
O surpriza a fost considerara performanta operationala anuntata la BCR. Astfel, pretul actiunilor Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a continuat sa urce ieri pe bursa de la Viena, castigand inca 6,12%, pana la 47,70 euro pe actiune.
Maximul zilei a fost atins la nivelul de 48,14 euro/actiune.
Banca de investitii Sal. Oppenheim sustine ca trimestrul I constituie o baza solida pentru un an 2008 de succes la Erste Bank si recomanda "puternic" cumpararea de actiuni, avansand o tinta de pret curajoasa de 61 de euro pe actiune.
Mai moderati, analistii West LB vad pretul la 50 de euro in urmatoarele douasprezece luni. De asemenea, compania ceha Wood&Co califica drept "solida" contributia BCR si a Ceska Sporitelna la rezultatele grupului Erste.
Dupa ascensiunea pretului Erste cu aproape 6 euro in ultima saptamana, capitalizarea bursiera a bancii austriece a revenit deasupra pragului de 15 miliarde de euro, apropiindu-se de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2007, dar inca mult sub varful de 18,3 mld. euro atins in 2006, cand austriecii savurau succesul preluarii BCR.
Adresandu-se analistilor care monitorizeaza Erste Bank, Andreas Treichl, presedintele executiv al bancii, a admis miercuri ca "unele dintre ingrijorarile exprimate in legatura cu situatia macroeconomica din Romania sunt corecte".
"Exista un risc, dar credem ca evolutiile din acest an arata ca nu se vor produce efectele negative ale unei adevarate supraincalziri a economiei." Treichl a remarcat investitiile "spectaculoase" care vin in Romania, cu efect asupra capacitatii de a genera exporturi si a echilibra deficitul extern.
De asemenea, seful Erste mentioneaza drept un element pozitiv stabilizarea cursului de schimb al leului.
"Dupa majorarile de dobanda, presiunea pe leu nu mai este asa de dramatica precum le-ar placea unora sa vada din diferite motive."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO