Bănci și Asigurări

Maghiarii tineri pot lua credite pentru bebeluşi, una dintre măsurile prin care Ungaria vrea să-şi întinerească populaţia. Vor avea acestea succes?

Maghiarii tineri pot lua credite pentru bebeluşi, una...

Autor: Catalina Apostoiu

14.07.2023, 00:06 189

Printr-un program lansat în iulie 2019, guvernul Ungariei oferă cuplurilor căsătorite credite de 10 mi­lioane de forinţi (aproximativ 30.000 de euro), pe care acestea nu sunt nevoite să le ramburseze dacă au trei copii. În plus, împrumuturile pot fi cheltuite pe orice doresc cu­plurile şi nu au dobândă.

Asemenea altor state membre ale UE, Ungaria se confruntă cu o pe­nurie de forţă de muncă, ungurii ple­când peste graniţe în căutarea de sa­la­rii mai mari, notează Euronews.

Premierul Viktor Orban şi parti­dul său de dreapta Fidesz vor să încu­rajeze creşterea populaţiei prin inter­mediul familiilor, mai degrabă decât al imigraţiei.

Creditele pentru bebeluşi fac par­te din planul de acţiune pentru protecţia familiilor, o politică în şapte puncte anunţată de Orban în 2019, politică ce dedică 4,8% din PIB pro­gramelor menite să susţină familiile şi să încurajeze natalitatea.

La sfârşitul anului trecut, guver­nul maghiar a anunţat că a prelungit perioada pentru obţinerea împrumu­tu­rilor pentru bebeluşi cu doi ani, până la sfârşitul anului viitor.

Guvernul maghiar a modificat re­cent termenii împrumuturilor res­pective, potrivit bankmonitor.hu.

De anul viitor, suma maximă a acestora va creşte, în timp ce con­diţiile devin mai stricte.

Împrumuturile sunt fără dobân­dă în primii 5 ani dacă în această pe­rioadă se naşte un bebeluş şi rămâne fără dobândă până la scadenţă. La sosirea celui de-al doilea copil se renunţă la 30% din datoria restantă. Când soseşte al treilea copil, întreaga datorie este iertată.

Din ianuarie 2024, suma maximă a acestor împrumuturi va creşte la 11 milioane de forinţi, de la 10 milioane. Limita superioară a ratelor de împru­mut va fi majorată de la 50.000 de forinţi la 51.000 de forinţi.

Creditele pot fi contractate doar de cuplurile căsătorite, iar femeia nu trebuie să fi împlinit vârsta de 41 de ani la momentul depunerii cererii. Această regulă va fi înăsprită din 2024: femeia nu trebuie să fi împlinit vârsta de 30 de ani la momentul de­pu­nerii cererii.

Un lucru interesant este că termenul limită pentru aplicare a fost anulat. Acesta fusese prelungit până la finalul anului 2024, dar noua lege anulează acest termen final.

Încă de la început, planul de protecţie a familiilor a fost criticat ca fiind adaptat pentru a ajuta doar clasa de mijloc, potrivit Euronews. Capacitatea actualelor unităţi de îngrijire a copiilor de a face faţă unui număr în creştere de copii a fost de asemenea pusă sub semnul întrebării.

Experţii spun că măsurile din planul de acţiune au avut până acum un impact limitat, scrie newseu.cgtn.com.

Ungaria pierde tineri pentru că aceştia migrează către ţări cu salarii mai mari. Acesta este grupul care contează cu adevărat pentru că ei sunt cei care vor avea copii, arată aceştia.

În plus, speranţa de viaţă din Ungaria este cu cinci ani mai redus decât media UE.

Criticii spun că în loc de credite şi reduceri de taxe, mai mulţi bani ar trebui cheltuiţi pe îmbunătăţirea sistemului de sănătate şi de învăţământ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO