Bănci și Asigurări

Limitele de despagubire la RCA se tripleaza in 2009

11.10.2007, 20:32 59

Limitele de despagubire pentru asigurarea de raspundere civila auto obligatorie (RCA) vor fi triple in 2009 comparativ cu valorile din acest an, potrivit unui ordin emis recent de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Pentru pagube materiale, limita de despagubire a fost stabilita la 300.000 de euro, in conditiile in care in prezent aceasta este de 100.000 de euro, iar in 2008 va fi de 150.000 de euro. In cazul vatamarilor corporale si deceselor, limita va fi de 1,5 milioane de euro in 2009, fata de 500.000 in prezent si 750.000 de euro anul viitor.
Cresterea limitelor de despagubire asumate de asiguratori ar putea duce la o noua scumpire a politelor RCA in 2009, asa cum s-a intamplat in cazul tarifelor pentru anul viitor. Pretul asigurarii RCA pentru persoane fizice valabile in 2008 a crescut chiar si cu 55% in cazul unor companii (pentru masini cu o capacitate a motorului intre 1.601 si 1.800 de centimetri cubi), iar pentru persoane juridice s-a dublat la unii asiguratori (in cazul motoarelor cu o capacitate cuprinsa intre 1.201 si 1.400 de centimetri cubi).
In ordinul emis recent, CSA stabileste si locatiile in care pot fi vandute polite RCA: sediile principale sau secundare ale asiguratorilor, ale agentilor persoane juridice sau ale asiguratilor. De asemenea, asigurarile pot fi incheiate la domiciliul sau resedinta clientilor.
"S-au depus eforturi ca aceste norme sa fie finalizate si publicate inainte de inceperea campaniei RCA, astfel incat toti asiguratorii autorizati sa practice RCA sa aiba timp sa-si pregateasca strategiile de vanzare si sa ia masuri ca activitatile de contractare a asigurarii obligatorii RCA si a altor forme de asigurare sa nu se mai desfasoare in spatii deschise, neamenajate corespunzator pentru acest gen de activitate", a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. La mijlocul anului trecut, CSA a interzis vanzarea politelor RCA in strada, la tarabe sau in masini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO