Bănci și Asigurări

Limita de garantare a depozitelor va creste la 20.000 de euro in 2007

07.04.2006, 00:00 11

Gradul de protectie al economiilor plasate la bancile romanesti de catre clientii lor a crescut semnificativ in ultimii ani, arata o analiza a lui Shkelqim Cani, fost bancher central al Albaniei.

In prezent, sistemul bancar din Romania contabilizeaza 11 milioane de depozite bancare, in suma totala de circa 10 miliarde de euro. In cazul fiecarui depozit, o suma de cel mult 15.000 de euro este garantata prin Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, adica va fi restituita deponentului chiar si in cazul in care banca de depozitare ar da faliment. Pragul de garantare al depozitelor nu a fost insa mereu la fel de ridicat, spune Shkelqim Cani. In urma cu 4 ani, in 2002, sumele garantate in cadrul fiecarui depozit erau de maxim 3.000 de euro. Pe atunci, depozitele totale insumau numai 2,9 miliarde, de trei ori mai putin decat in prezent.

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare reprezinta o rezerva de lichiditate depozitata de catre institutiile de credit la Banca Nationala, rezerva folosita pentru despagubirea in limita pragului de garantare in cazul improbabil in care vreo banca are probleme de rambursare a depozitelor, explica fostul bancher central al Albaniei.

Garantarea implica insa si costuri din partea bancilor, arata analiza sa. De fapt, bancile transfera costurile garantarii tot titularilor depozitelor, prin rate mai mici ale dobanzilor pasive. Costul efectiv al garantarii depozitelor se ridica in urma cu doi ani la 0,8% din valoarea totala a depozitelor garantate, dar s-a redus in prezent pana la 0,1% din valoarea depozitelor.

"Iar acest fapt avantajeaza titularul depozitului bancar, pentru ca economiile sale sunt protejate intr-un grad din ce in ce mai ridicat cu costuri din ce in ce mai mici", arata in expunerea sa Shkelqim Cani. El considera ca stabilitatea existenta in prezent pe piata bancara romaneasca a fost obtinuta in ultimii 10 ani de eforturi depuse de catre autoritatile de supraveghere a pietei. In ultimul deceniu, sistemul bancar s-a restructurat, a fost martorul a numeroase privatizari si intrari de investitii straine si a capatat stabilitate datorita unei supravegheri din ce in ce mai eficiente din partea bancii centrale.

Beneficiile obtinute in ultimii 10 ani de sectorul bancar nu sunt insa suficiente, pentru ca ele pot disparea in absenta unor politici prudente din partea autoritatilor, considera fostul bancher albanez. "Intr-o economie de piata, nu exista nici o oportunitate de castig in absenta unui risc pe masura", spune Cani.

In opinia sa, nu exista riscuri pe termen scurt pentru sistemul bancar, datorita consolidarii pietei din ultima perioada. Pe termen mediu insa, riscurile nu sunt excluse, dar "ele nu ne pot lua prin surprindere, sa spunem, maine", considera bancherul. Datorita supravegherii multiple asupra sistemului bancar, din partea conducerii bancilor, actionarilor, BNR si analistilor din piata, orice inrautatire in situatia financiara a unei banci va fi observata si corectata la timp.

Cat priveste titularul individual al unui depozit, Cani considera ca riscurile care planeaza asupra sa sunt in acest moment nule. Pragul de garantare a fiecarui depozit va creste anul viitor pana la 20.000, fata de 15.000 de euro in prezent.

Un studiu recent publicat de specialistii grupului bancar UniCredit arata ca plasamentele bancare sunt metoda preferata de economisire a romanilor, suma totala a depozitelor urmand sa creasca pana in 2008 la 13,5 mld. euro, fata de 10 mld. euro in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO