Bănci și Asigurări

Lidia Capmare, BRD – Groupe Société Générale: În perioada următoare, mediul de afaceri va beneficia de o serie de oportunităţi de finanţare menite să sprijine dezvoltarea proiectelor de investiţii în economie

Videoconferinţa ZF & BRD – Groupe Société Générale “PNRR: Green financing”

Lidia Capmare, BRD – Groupe Société Générale:  În...

Autor: Ramona Cornea

21.09.2022, 11:34 220

În perioada următoare, mediul de afaceri va beneficia de o serie de oportunităţi de finanţare menite să sprijine dezvoltarea proiectelor de investiţii în economie, afirmă Lidia Capmare, Director Comercial Fonduri Europene, BRD – Groupe Société Générale.

„Cu toţii ştim că în această perioadă şi în cea care urmează mediul privat va beneficia de o serie de oportunităţi de finanţare menite să sprijine dezvoltarea proiectelor de investiţii în economie, fie că vorbim despre investiţii în sectorul productiv, fie că vorbim de zona de retehnologizare, fie că vorbim despre eficienţă energetică, digitalizare, agricultură şi aşa mai departe, fie că vorbim despre surse de finanţare de la bugetul de stat sau fonduri europene, inclusive alocări din PNRR. Pentru fiecare dintre aceste oportunităţi observăm că există o componentă de green şi/sau de digitalizare”, a declarat Lidia Capmare în cadrul videoconferinţei ZF & BRD – Groupe Société Générale “PNRR: Green financing”.

Ce a mai declarat Lidia Capmare în cadrul videoconferinţei:

• În zona de green sunt avute în vedere achiziţii de instalaţii, echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie sau pentru reducerea consumului de energie şi de gaze cu efect de seră, sisteme care utilizează surse regenerabile, alternative de energie pentru eficientizarea activităţii economice a întreprinderii. Filosofia care este implementată în interiorul PNRR privind atingerea obiectivelor în ceea ce priveşte investiţiile şi reformele asumate este transpusă inclusiv în cadrul celorlalte oportunităţi de finanţare ce beneficiază de fonduri de la bugetul de stat sau de la bugetul UE.

• În ceea ce priveşte implicarea sectorului bancar în aceste oportunităţi de finanţare, putem să spunem că implicarea se realizează fie prin intermediul instrumentelor financiare – programele guvernamentale ce includ credite pentru finanţarea capitalului de lucru sau credite de investiţii cu garanţii de stat şi subvenţii de dobândă implementate de fondurile de garantare în parteneriat cu băncile comerciale, cum ar fi IMM Invest. Dar şi despre instrumentele lansate de UE sub umbrela InvestEU sau PNRR care urmează să fie implementate de bănci prin intermediul Fondului European de Investiţii.

• Rolul băncilor în implementarea schemelor de ajutor este pe de o parte de ordin cantitativ şi pe de altă parte de ordin calitativ. Partea cantitativă este zona operaţională reprezentată de deschiderea conturilor speciale pentru încasarea granturilor, realizarea plăţilor eligibile în proiect, inclusiv poate îndeplini rolul de agenţie de implementare unde există convenţii cu diferite ministere de resort. Un alt aspect cantitativ este zona de finanţare efectivă, vorbim despre creditele de prefinanţare a grantului, vorbim de credite de co-finanţare a cheltuielilor eligibile, scrisori de garanţie bancară pentru restituirea avansului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO