Bănci și Asigurări

Leumi: provizioanele acoperă 9% din credite

14.07.2010, 23:36 26

Leumi Bank, filiala locală a unuia dintre cele mai mari grupurifinanciare israeliene, a constituit până în prezent provizioanecare acoperă circa 9% din soldul creditelor pentru a acoperipotenţiale pierderi din nerambursarea împrumuturilor acordate,spune Laurenţiu Mitrache, preşedintele băncii.
"Din păcate nu există în România un sistem care să permităconstrângerea celor care şi-au asumat anumite obligaţii să le şirespecte", spune Mitrache. El dă exemplul unui client din domeniultransporturilor care nu îşi mai plăteşte ratele din rea-voinţă,însă termenul de judecată fixat de instanţă este abia înoctombrie.
Încă de anul trecut bancherii se plângeau de mersul foarte lent alproceselor în justiţie, în condiţiile în care contractele de creditnu mai sunt învestite cu titlu executoriu, iar pentru valorizareagaranţiilor trebuie încuviinţarea unui judecător.
Leumi, asemenea multor bănci, şi-a creat departamente specializatepentru gestionarea creditelor cu probleme, cât şi a clienţiloraflaţi în insolvenţă.
Mitrache spune că în cazul băncilor mici, cum este şi Leumi,impactul unui credit cu probleme este mult mai mare, din cauzadimensiunii reduse a bilanţului. El afirmă că Leumi stă mai binedin punctul de vedere al indicatorilor de risc decât media băncilorde aceeaşi talie (cu o cotă de piaţă după active de sub 1%). Lanivelul pieţei, provizioanele constituite reprezentau puţin peste9% din totalul expunerilor băncilor faţă de clienţii din afarasectorul financiar, potrivit datelor BNR pe luna aprilie.
Manfred Rauchwerger, vicepreşedinte senior la Bank Leumi, spune căactivitatea băncilor nu ar trebui să fie restructurarea creditelorcu probleme şi refinanţarea clienţilor de la competitori, cisprijinirea de noi afaceri productive, însă deocamdată lipsescnoile iniţiative economice. "Cred că sunt investitori cu bani, darîncă aşteaptă, sperând că preţurile vor mai scădea", spuneRauchwerger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO