Bănci și Asigurări

Leul şi Bursa scad în debutul primei şedinţe de tranzacţionare din acest an. De ce se depreciază cotaţiile?

Leul şi Bursa scad în debutul primei şedinţe de...

Autor: Roxana Pricop

03.01.2014, 12:32 1081
Leul a cedat teren în faţa euro în prima şedinţă de tranzacţionare din 2014, în timp ce bursa s-a depreciat uşor, pieţele evoluând în general liniştit, în ton cu fluctuaţiile de pe plan extern.
 
Cotaţiile monedei naţionale au deschis prima sesiune din acest an în jurul nivelului de 4,48 lei/euro, în creştere faţă de nivelul de la închiderea anului, într-o piaţă calmă, potrivit dealerilor.
 
În debut, euro a fost cotat la 4,4812 lei, faţă de 4,4720 - 4,4740 lei în ultima zi a anului trecut.
 
Valutele din regiune şi bursele europene au deschis vineri fără variaţii semnificative, după cel mai bun an din 2009, investitorii analizând perspectivele pieţelor şi datele privind industria serviciilor din China.
 
Bursa a scăzut cu 0,14% la începutul primei şedinţe de tranzacţionare din acest an. După primele 45 de minute de tranzacţionare de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în coborâre cu 0,19%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,21% peste închiderea de luni, ultima zi de tranzacţionare din 2013.
 
Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,4% sub şedinţa precedentă.
 
În scădere uşoară, cu 0,27% şi, respectiv, cu 0,37%, au fost şi cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK.
 
Începând de azi şedinţa de tranzacţionare se închide la ora 18.00.
 

 Bursa de la New York a început anul în scădere pentru prima dată din 2008, după creşterile puternice de anul trecut, în timp ce preţul aurului a deschis 2014 în urcare, recuperând din declinul puternic înregistrat în 2013.

Indicele S&P 500 al bursei de la New York a închis joi în scădere cu 0,9%, după ce a crescut cu 30% anul trecut, la un nou maxim istoric, datorită îmbunătăţirii perspectivelor economiei.

Indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut joi 0,8%, după o creştere de 27% în 2013, cea mai bună performanţă din ultimii 18 ani, transmite Bloomberg.

Metalele preţioase au început anul în urcare puternică. Preţul aurului cu livrare în februarie a închis joi la New York în urcare cu 1,9%. Pe piaţa spot, aurul s-a apreciat cu 1,2%, la 1.238,93 dolari pe uncie, după ce a scăzut anul trecut cu aproape 30%, primul declin anual din 2000 şi cel mai abrupt din ultimii 32 de ani, pe fondul creşterii încrederii investitorilor în economie.

 Bursele europene au deschis vineri fără variaţii semnificative, după cel mai bun an din 2009, investitorii analizând perspectivele pieţelor şi datele privind industria serviciilor din China, transmite Bloomberg.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,2% în debutul şedinţei de tranzacţionare, după ce a scăzut joi în urma unui raport negativ privind industria prelucrătoare din SUA.

Pieţele vest-europene au urcat anul trecut cu 17%, cea mai bună performanţă din ultimii patru ani, determinată în principal de menţinerea dobânzilor de politică monetară la niveluri scăzute de către cele mai importante bănci centrale din lume.

Sectorul serviciilor din China şi-a încetinit creşterea în decembrie la cea mai redusă rată din ultimele patru luni, potrivit datelor oficiale prezentate vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO