Bănci și Asigurări

Cât mai plătesc bancherii pentru un depozit pe un an: la 10.000 de lei dobânda este maximum 420 de lei

Autor: Ciprian Botea,

03.01.2014, 09:46 42790

Dacă un client care depus 10.000 de lei într-un depozit pe un an în decembrie anul trecut a primit la scadenţă o dobândă netă (după achitarea impozitului de 16% pe venitul din dobânzi) de maximum 570 de lei, dar în situaţia în care a ales să-şi prelungească depozitul la sfârşitul anului viitor va primi maximum 420 de lei net.

Cea mai mare dobândă plătită de o bancă locală pentru un depozit pe 12 luni era de 6,75% pe an în decembrie 2012. Dobânda era bonificată de ATE Bank, o bancă de talie redusă, care a fost vândută anul acesta de grupul elen Piraeus omului de afaceri Dorinel Umbrărescu şi care va opera din 2014 sub numele de BRCI.

În prezent, cea mai mare dobândă pentru un depozit cu scadenţa peste 12 luni ajunge la 5% pe an şi este oferită de Carpatica. Tot 5% pe an plăteşte şi TBI Bank, cea mai tânără instituţie de credit din piaţă, care încearcă astfel să-şi facă loc pe piaţa. În cadrul unei oferte promoţionale, banca plăteşte chiar 6,9% pe an pentru depozitele pe 12 luni constituite până la 31 decembrie 2013.

Clasamentul băncilor care plătesc cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pe un an s-a schimbat vizibil faţă de anul trecut. Astfel, din listă au dispărut ATE Bank, Bank of Cyprus, OTP Bank şi Garanti şi şi-au făcut loc TBI Bank, BRD, Raiffeisen şi Intesa Sanpaolo.

Cele mai bune zece dobânzi standard la depozitele în lei pe un an variază în prezent între 4,25% pe an şi 5% pe an, în timp ce în urmă cu un an variau între 5,9% pe an şi 6,75% pe an, potrivit datelor agregate de ZF.

Bancherii au redus rapid dobânzile la depozite în a doua jumătate a anului ca răspuns la decizia BNR de a relua ciclul de relaxare a politicii monetare. Dobânda-cheie la lei a scăzut la 4% pe an în prezent, faţă de 5,25% pe an la jumătatea lui 2013.

Multe bănci au coborât deja cu dobânzile la depozitele în lei pe palierul de 3% pe an sau chiar sub acest nivel. Totuşi, bancherii spun că vor continua să plătească dobânzi real pozitive – adică peste rata inflaţiei, care a scăzut sub 2% pe an în toamnă.

Dobânda nu este însă principalul criteriu după care se ghidează sau ar trebui să se ghideze deponenţii, soliditatea unei instituţii de credit sau brandul fiind elemente la fel de importante.

Acest principiu a fost demonstrat de criza cipriotă din primăvara trecută, când deponenţii sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus (care oferea una dintre cele mai mari dobânzi în decembrie anul trecut) au rămas cu banii blocaţi în conturi timp de o lună şi au fost la un pas ca o parte din economii să le fie confiscată în cadrul procesului de capitalizare a băncii de la Nicosia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO