Bănci și Asigurări

Leul recupereaza terenul pierdut in fata euro

11.06.2008, 19:48 9

Leul a recuperat ieri o parte din terenul pierdut in fata euro in ultimele doua zile de tranzactionare, profitand de o imbunatatire a sentimentului regional.
BNR a calculat un curs de 3,6658 de lei pentru un euro, cu 1,52 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a castigat in schimb 3,36 lei, urcand pana la 2,3638 lei.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri dimineata in cotatii de 3,6780/3,68 lei pentru un euro, la nivelul la care se inchisese luni seara.
Cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta pe tot parcursul sedintei de tranzactionare. Astfel, euro era cotat la sfarsitul zilei la 3,6720/3,6780 lei.
Pe pietele internationale dolarul a recuperat teren in fata euro, dupa ce guvernatorul Bancii Centrale a Statelor Unite a subliniat riscurile privind accelerarea inflatiei si a aratat ca pericolul intrarii in recesiune a economiei americane s-a diminuat. Afirmatiile au determinat analistii sa se astepte la o crestere a dobanzii la dolar, de la nivelul actual de 2% pe an. Recent, guvernatorul Bancii Centrale Europene a aratat ca scumpirile energiei si alimentelor aduc presiuni inflationiste, pietele asteptandu-se astfel la o majorare a dobanzii la euro.
Scaderea usoara a pretului petrolului a contribuit la atenuarea aversiunii fata de risc a investitorilor internationali. Astfel, majoritatea monedelor de pe pietele emergente din regiune au inregistrat ieri aprecieri in fata euro, cu exceptia forintului maghiar, care a pierdut din nou teren.
Pe piata monetara locala dobanzile au oscilat in jurul nivelului de 10% pe an pentru scadentele scurte. La inceputul saptamanii BNR a atras depozite de doar 450 de milioane de lei, in conditiile in care dealerii nu mai au lichiditati in exces si pot gasi pe piata alternative mai bune de plasament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO