Bănci și Asigurări

Leul profita de sentimentul regional pozitiv

Leul profita de sentimentul regional pozitiv
19.05.2008, 19:15 17

Cotatiile au revenit pe o tendinta de scadere pe piata de la Bucuresti, leul profitand la sfarsitul saptamanii trecute de o imbunatatire a sentimentului investitorilor straini pentru pietele emergente din regiune.
BNR a calculat vineri un curs de 3,6573 lei pentru un euro, cu 0,72 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 0,35 bani, coborand pana la 2,3615 lei.
Piata valutara interbancara s-a deschis vinerea trecuta in cotatii de 3,6575/3,6625 lei pentru un euro, aproape de nivelul inchiderii din ziua precedenta. In prima jumatate a sedintei de tranzactionare cotatiile au oscilat la aceste niveluri, in conditiile in care jucatorii straini au ramas in afara pietei.
"La mijlocul sedintei, apetitul pentru risc al investitorilor la nivel global s-a imbunatatit dupa ce bursele din Europa si-au consolidat castigurile. Aceasta a atras interesul jucatorilor straini pentru leu, iar perechea s-a imbarcat pe o traiectorie descendenta", comenteaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
Astfel, euro a coborat pana la un minim al zilei de 3,64 lei, in conditiile in care au fost antrenate si ordine presetate de vanzare de valuta. Acest nivel a fost insa considerat atractiv pentru cumpararea de euro, astfel ca piata a inregistrat o corectie usoara la sfarsitul zilei. Euro a urcat astfel la 3,6445/3,6465 lei la sfarsitul zilei, insa pe fondul unor volume reduse.
Leul a reusit astfel sa recupereze teren, dupa ce la inceputul saptamanii trecute piata testase nivelul de 3,7 lei pentru un euro.
Banca Centrala Europeana, care colecteaza independent date de pe piata de la Bucuresti dar mai tarziu decat BNR, a calculat vineri un curs de 3,6428 lei pentru un euro. Majoritatea monedelor din regiune au castigat vineri teren in fata euro.
Pe piata monetara dobanzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt au stationat la niveluri de 9,5%-10% pe an. BNR organizeaza astazi traditionala licitatie pentru atragerea de depozite, maturitatea acestor instrumente fiind setata la o saptamana prin decizia Consiliului de Administratie de la inceputul lunii. Astazi ajung la scadenta depozite mai vechi atrase de BNR, in valoare de 2,45 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO