Bănci și Asigurări

Leul este fortat sa scada

31.01.2006, 19:56 15

Cursul euro/leu a inregistrat o scadere sensibila in prima zi a saptamanii, continuand astfel miscarea inceputa in sedintele trecute. Dealerii spun ca leul are in continuare potential sa se intareasca, sustinut de dobanzile mai mari de pe piata monetara, care atrag interesul investitorilor speculativi.

BNR a calculat ieri un curs de 3,6120 lei pentru un euro, cu 1,22 bani sub cotatia de vinerea trecuta. Dolarul a mai castigat inca 0,59 bani, pana la 2,9877 lei, aceasta fiind a treia apreciere consecutiva. Evolutia sa a avut loc in conditiile in care a recuperat o parte din terenul pierdut in fata euro pe pietele internationale.

Pe piata valutara interbancara cotatiile au coborat sensibil, pe fondul unor vanzari mai mari de valuta. Euro a inceput ziua la 3,6180/3,6220 lei, nivelul de la sfarsitul sedintei de vinerea trecuta. Pana la sfarsitul zilei cotatiile au coborat la 3,61/3,615 lei pentru un euro, in contextul in care majoritatea jucatorilor au vandut valuta.

"Este posibil sa vedem noi scaderi de curs. Cererea de lei a crescut, pe fondul cresterii dobanzilor pe piata monetara, unii jucatori platind chiar si 8% pe an pentru depozitele pe o zi", a comentat un dealer. El spune ca si volumele tranzactionate ieri au fost apreciabile, dupa ce inregistrasera scaderi in ultimele sedinte.

Piata a inregistrat vineri un exces de sase milioane de euro, dupa ce cumpararile de valuta de la clienti au urcat la 424 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut sensibil, pana la 64 mil. euro.

Pe pietele internationale cursul a oscilat ieri in jurul nivelului de 1,2090 dolari pentru un euro, unde ajunsese inca de vinerea trecuta.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 7,5% si 8,5% pe an. BNR nu a organizat licitatii in ultimele doua sedinte, dupa ce a atras 1,8 miliarde de lei in depozite la o luna joia trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO