Bănci și Asigurări

Leul a luat in greutate la credite. Restantele cresc mai repede la valuta

01.03.2005, 00:00 18

Soldul creditului in valuta a scazut in ianuarie fata de decembrie 2004 cu 2,5%, pana la 246.058 de miliarde de lei (echivalentul a 6,5 miliarde de euro), indica datele Bancii Nationale. Aceasta in contextul in care soldul creditului in lei a inregistrat pe parcursul lui ianuarie o majorare de 1%, pana la 163.478 de miliarde de lei (4,3 miliarde de euro).


Fata de ianuarie 2004, creditul in valuta marcheaza o crestere de 44%, in timp ce imprumuturile in lei au inregistrat o expansiune de 17%.


Masurile Bancii Centrale, care a coborat dobanda de interventie pentru a determina bancile sa isi reajusteze dobanzile la lei si a majorat rata rezervelor minime obligatorii la valuta, par astfel sa fi dat roade. Fata de jumatatea anului trecut, dobanda de interventie a coborat cu 5,5 puncte procentuale.


La aceste masurari se adauga si volatilitatea mai mare a cursului (efect al politicii valutare promovate din noiembrie anul trecut), care in ciuda tendintei de apreciere a leului, a reamintit debitorilor de riscul valutar aferent creditelor contractate in moneda straina.


Cresterea creditarii in lei a fost alimentata in continuare de majorarea imprumuturilor contractate pe termen scurt, in timp ce soldul creditelor pe termen mediu si lung (peste un an) a inregistrat o usoara scadere.


Astfel, la sfarsitul lui ianuarie, soldul creditelor pe termen scurt marca o crestere de aproape 4%, pana la 84.578 de miliarde de lei (2,2 miliarde de euro). Restantele aferente acestor imprumuturi au scazut usor in acest interval, pana la 1.202 miliarde de lei (32 de milioane de euro). Ponderea acestora in totalul creditelor a scazut astfel la 1,5%.


Soldul creditelor contractate in lei pe termen mediu si lung a scazut in luna ianuarie cu 1,5%, pana la 78.900 mld. lei (echivalentul a 2,1 mld. euro). In schimb, restantele inregistrate la rambursarea lor au crescut cu peste 8%, pana la 608 mld. lei (aproximativ 16 mil. euro). Cu toate acestea, restantele nu reprezinta mai mult de 1% din totalul creditelor.


Restantele la creditele in valuta au inregistrat o crestere de aproape 30% pe parcursul lui ianuarie, ajungand la 1.217 miliarde de lei (32,4 de milioane de euro). Ritmul inalt de crestere se datoreaza insa bazei reduse de comparatie, ponderea acestora in soldul total fiind de numai 0,5%.


Aceste evolutii au rupt traditia care presupunea o expansiune mai rapida a creditului in valuta, in timp ce restantele aferente acestuia cresc mai incet decat cele in lei.


Populatia mizeaza inca pe valuta


Soldul creditului de consum a inregistrat o crestere de aproape 2%, pana la 80.202 miliarde de lei (echivalentul a 2,1 miliarde de euro). Comparativ cu ianuarie 2004, soldul a crescut cu 64%.


Creditele de consum includ toate imprumuturile acordate populatiei (cu exceptia liber intreprinzatorilor si a asociatiilor familiale), cu exceptia celor imobiliare/ipotecare.


Creditele de consum in lei au inregistrat o crestere de numai 0,5%, ajungand astfel la un sold de 55.769 de miliarde de lei (1,5 miliarde de euro). In acelasi timp, creditul in valuta a marcat o expansiune de peste 5%, pana la un sold de 24.433 de miliarde de lei (0,6 miliarde de euro). Ponderea detinuta de valuta in structura acestor credite a ajuns astfel la 69%, fata de 11%, cat era cu un an in urma. Imprumuturile in valuta raman atractive datorita diferentialului inca mare de dobanzi, care ii determina pe multi debitori sa isi asume riscul valutar, mai ales in contextul in care leul manifesta o tendinta de intarire fata de euro.


Soldul creditului imobiliar/ipotecar a inregistrat in ianuarie o scadere usoara, dupa cresterea din decembrie, ajungand astfel la 32.951 de miliarde de lei (0,9 miliarde de euro).


Creditele imobiliare/ipotecare acordate populatiei includ toate imprumuturile destinate cumpararii, constructiei, extinderii sau renovarii locuintei, precum si cele pentru achizitia de terenuri cu o astfel de destinatie.


Creditul imobiliar in lei a continuat sa scada usor, ajungand la un sold de 3.225 de miliarde de lei (0,08 miliarde de euro). Soldul creditelor in valuta a crescut usor, ajungand la 29.726 de miliarde de lei (0,8 milioane de euro). liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO