Bănci și Asigurări

La BRD-Soc Gen, mai intai actiunile gratuite

16.01.2003, 00:00 19

Banca Romana pentru Dezvoltare urmeaza sa repartizeze actionarilor inregistrati la data de 20 noiembrie 2002 cate o actiune gratuita la fiecare cinci actiuni detinute. Actiunile nu au fost inca distribuite, iar banca va acorda probabil anul acesta dividende din profitul aferent anului trecut. Problema pe care si-o pun multi dintre investitori este care va fi succesiunea celor doua evenimente. Distribuirea dividendelor inainte de inregistrarea actiunilor gratuite ar insemna un dividend pe actiune mai mare.
Conducerea bancii spune ca inregistrarea actiunilor gratuite se va realiza inainte de data de referinta pentru acordarea dividendelor. "Actiunile gratuite vor fi inregistrate in luna februarie, iar data de referinta pentru participarea la Adunarea Generala a Actionarilor care va discuta distribuirea dividendelor va fi ulterioara datei inregistrarii actiunilor gratuite," a declarat pentru Ziarul Financiar Florin Luca, secretarul general al BRD.
Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au avut ieri o evolute linistita, fata de cresterile spectaculoase din ultimele sedinte. Pretul a oscilat intre 29.200 si 30.300 lei/actiune, iar pretul ultimei tranzactii, a coincis cu maximul zilei si cu pretul de inchidere din ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor a depasit 4 miliarde de lei.
Actiunile Bancii Transilvania au evoluat intre 3.600 si 3.700 lei/actiune. Pretul ultimei tranzactii a, de 3.700 lei/actiune a fost identic cu cel din ziua precedenta. Dupa ce in ziua anterioara, actiunile bancii au insumat tranzactii in valoare de peste 1 milion de dolari, valoarea transferurilor de ieri a fost de 4 miliarde de lei.

Au mai ramas doar doua
Raiffeisen Bank, fosta Banca Agricola, cea de-a treia banca de la Bursa va fi delistata vineri, conform unei decizii a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, o lunga perioada in care actiunile sale au fost suspendate de la tranzactionare.  Banca a fost transformata din societate detinuta public in societate de tip inchis. Grupul austriac Raiffeisen Zentralbank, care detinea peste 94% din actiunile bancii a fost prima societate care a lansat pe piata o oferta publica de preluare in vederea transformarii bancii in societatate de tip inchis, conform noii legislatii a valorilor mobiliare. Actionarii minoritari care nu au subscris in cadrul ofertei si care detin 5,8% din capital nu vor mai putea sa-si vanda actiunile prin intermediul unei piete organizate de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO