Bănci și Asigurări

La 9 luni, Patria Bank înregistrează o pierdere netă de 26,3 milioane lei

La 9 luni, Patria Bank înregistrează o pierdere netă...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

16.11.2017, 12:39 908

Instituţia a traversat o perioadă mixtă, în care cele două bănci au funcţionat separat 4 luni anterior fuziunii şi 5 luni împreună că bancă rezultată din fuziune, precizează un comunicat remis BVB.

Pierderea înregistrată în trimestrul III este în scădere faţă de primele două trimestre ale anului curent (15,0 mil. lei pierdere în trim.I, anterior fuziunii şi 11,1 mil. lei pierdere în trim.II, o luna anterior fuziunii şi două luni post-fuziune), ceea ce arată o reducere a nivelului pierderilor recurente înregistrate la nivelul băncii, ca efect al fuziunii şi al măsurilor de de reduceri de costuri aplicate.

Venitul total din exploatare a fost de 108,6 mil. lei, cu 2% peste nivelul bugetat, iar venitul din exploatare realizat în trim.III al anului curent prezintă o creştere cu 24% faţă de venitul înregistrat în primul trimestru al anului curent. Faţă de aceeaşi perioadă a anului precendent, veniturile din exploatare înregistrează o scădere de 26% pe fondul scăderii veniturilor din portofoliul de titluri de stat, influenţată de scăderea nivelului dobânzilor pe piaţă şi în condiţiile unor minime scăderi ale veniturilor din comisioane, pe fondul reducerii reţelei de agenţii cu 45 de unităţi faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile operaţionale, de 120,6 mil. lei, cu o economie de 9% faţă de nivelul bugetat, au înregistrat o scădere cu 22% faţă de trim.I al anului 2017 şi cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, datorită procesului de reorganizare a băncii în contextul fuziunii şi optimizării reţelei de unităţi teritoriale.

Activitatea de creditare s-a relansat, portofoliul de credite înregistrând un avans de 6% faţă de începutul anului şi 3% peste nivelul bugetat.

Patria Bank urmăreşte în continuare oportunităţi de fuziuni şi achiziţii pe piaţă financiar-bancară pentru a-şi mari cotă de piaţă, precizează comunicatul.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO