Bănci și Asigurări

Klaus Glaubitt, seful EFSE: Bancile comerciale se concentreaza prea mult pe sectorul urban

Klaus Glaubitt, seful EFSE: Bancile comerciale se concentreaza prea mult pe sectorul urban

Klaus Glaubitt spune ca va incerca sa acopere cererea mare de finantari din sectorul agricol

14.05.2008, 15:57 35

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), cu investitii de 77 de milioane de euro pe piata romaneasca, are in plan atragerea de finantare de la Fondul Romano-German, la care contribuie Ministerul Finantelor alaturi de Ministerul german de Dezvoltare si Cooperare Economica, in scopul sprijinirii microintreprinderilor locale.
"Parte din banii destinati Fondului Romano-German ar putea fi transferati Fondului European pentru Europa de Sud-Est. Astfel, vor fi asigurate strategii coerente de sprijinire a sectorului intreprinderilor mici din Romania", a declarat Klaus Glaubitt, presedintele Fondului EFSE.
EFSE este unul dintre cele mai mari fonduri de finantare a microintreprinderilor la nivel mondial, cu active in valoare de 414 milioane de euro. Investitiile fondului pe piata locala se ridica in prezent la un volum total de 77 mil. euro, plasati in decursul ultimilor doi ani in institutiile financiare din Romania sub forma liniilor de finantare.
Numarul de institutii financiare partenere ale EFSE este de sase in Romania, grupul financiar Banca Transilvania atragand pana in prezent cea mai parte din banii Fondului, mai exact 52 de milioane de euro.
"Participarea guvernului la acest proiect ar putea trezi interesul investitorilor privati pentru sprijinirea microintreprinderilor si a micilor antreprenori", a continuat presedintele EFSE.
Sprijinirea micilor antreprenori joaca un rol de stabilizare a economiei nationale si a sectorului financiar, prin faptul ca institutiile bancare isi diversifica expunerea, finantarea nevoilor de consum atragand in prezent cel mai ridicat interes din partea bancilor comerciale, potrivit lui Glaubitt.
"Bancile comerciale se concentreaza foarte mult pe sectorul urban, pentru ca le-a fost mult mai usor sa lucreze cu clientii urbani, iar din punctul de vedere al costurilor tranzactiilor acestea au fost mai favorabile zonei urbane. In plus, creditul de consum este mai usor de manevrat, prin folosirea scoring-ului, in timp ce, in cazul creditelor de investitii, cheltuielile sunt mai mari pentru banca", a explicat Glaubitt, subliniind ca zona rurala necesita o tehnologie de creditare diferita de cea folosita pentru creditele de consum.
Finantarea microintreprinderilor are un potential enorm in Romania, reprezentantul EFSE motivand prin faptul ca au crescut foarte rapid nevoile de finantare ale micilor antreprenori locali, si ca sectorul agricol a fost neglijat in trecut.
"Cred cu tarie cu numarul bancilor locale interesate de zona rurala va creste. Avem in plan o serie de proiecte pentru Romania, lansarea de noi produse si sprijinirea finantarii in moneda nationala, dar trebuie sa se ne asiguram ca este creat cadrul pentru astfel de proiecte", a precizat presedintele EFSE.
Reprezentantul Fondului estimeaza o valoare a investitiilor pe piata locala de
100 de milioane de euro pana in 2011, anul acesta urmand a fi alocate investitii de aproximativ 19 mil. euro. "Ne concentram asupra sprijinirii creditelor pentru investitii care contribuie la cresterea economica. Anul acesta vom incerca sa acoperim cererea de finantare extrem de mare din sectorul agricol", a conchis Glaubitt.
Printre actionarii fondului se numara Comisia Europeana, autoritatile de dezvoltare si cooperare economica ale guvernelor german, elvetian si austriac, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si un numar important de investitori privati.
EFSE a raportat anul trecut venituri totale din investitii de aproximativ 30 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 76% fata de anul precedent, inregistrand un profit EBITDA de 17 milioane de euro, mai mult cu 50% fata de rezultatul din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO