Bănci și Asigurări

Kearney European Retail Banking Radar. Numărul angajaţilor la băncile europene s-a redus cu 16% între 2008 şi 2022, iar numărul sucursalelor cu 42%, dar costurile au crescut după investiţii în digitalizare. Gestionarea costurilor, element critic în 2023

Kearney European Retail Banking Radar. Numărul...

Autor: Claudia Medrega

25.04.2023, 08:20 140

♦ În faţa condiţiilor macroeconomice incerte şi a presiunilor inflaţioniste continue, gestionarea costurilor, investiţiile în digitalizare şi menţinerea încrederii clienţilor sunt esenţiale pentru menţinerea performanţei băncilor în 2023, potrivit analizei Kearney.

Investiţiile în tehnologie şi digitalizare au susţinut câştigul de productivitate la nivelul sistemului bancar european şi au permis reducerea amprentei fizice, precum şi scăderea numărului de angajaţi. Numărul total de angajaţi la băncile europene s-a redus cu 16% între anii 2008 şi 2022, iar numărul sucursalelor s-a redus cu 42%, dar costurile globale nu au scăzut, ci au crescut, ajungând la 188 mld. euro anul trecut, arată un studiu realizat de Kearney, companie globală de consultanţă în management. „Din punctul de vedere al costurilor, amprenta fizică mai mică şi numărul redus de angajaţi nu s-au tradus într-o bază generală de costuri mai scăzută din cauza cheltuielilor mai mari pentru tehnologie şi digitalizare, alături de costurile de reglementare mai mari“, se arată în raportul Kearney European Retail Banking Radar, o analiză anuală a pieţei bancare pan-europene care cuprinde 89 de bănci de retail active în 21 de ţări din Europa - 51 de bănci din 13 ţări vest-europene şi 38 de bănci din 8 pieţe est-europene.

Costurile totale de exploatare pentru băncile analizate în acest raport au crescut de la 172 mld. euro în 2008 până la 188 mld. euro.

Deşi în creştere, cheltuielile au rămas în urma veniturilor, astfel că raportul cost-venit pentru băncile europene a ajuns la 58,8% - cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO