Bănci și Asigurări

Jucatorii mici resimt din plin criza de personal

18.06.2007, 20:31 20

In plina campanie de extindere agresiva a retelelor, marii jucatori sunt tot mai agresivi in recrutarea de personal, iar bancile mici, cu personal specializat sunt cel mai adesea luate in vizor ca surse.
Deschiderea a inca 1.000 de unitati bancare la nivelul sistemului, dupa cele 1.000 inaugurate anul trecut pune o presiune semnificativa pe atragerea de personal. Intrarea unor jucatori puternici pe piata, care incearca acum sa dezvolte afaceri de la zero, pune de asemenea presiune pe resursa deja suprasolicitata a personalului calificat din sistemul bancar.
Micii jucatori din sistem, care au personal specializat pe anumite linii de business, corespunzator nisei pe care s-au orientat, sunt astfel zone foarte bune de achizitii pentru bancile mari, care acum isi dezvolta departamente noi. In plus, cel mai adesea bancile de talie mica nu pot concura nici la nivelul salarizarii, simtind din plin presiunea cresterii costurilor pe fondul unor venituri reduse.
Chiar in conditiile in care unitatile bancare devin tot mai mici, fiind operate de numai 4-5 angajati, anul acesta ar fi nevoie de inca aproximativ 5.000 de oameni in sistemul bancar.
Eugen Radulescu, fost presedinte al CEC, a aratat recent ca anul acesta cererea mare de personal va trebui sa isi gaseasca contraoferta in disponibilizarile operate de marile banci care trec prin restructurari - BCR si CEC si in oamenii din bancile de mici dimensiuni. Acestea vor reusi tot mai greu sa atraga personal, in conditiile in care nu beneficiaza nici de puterea unui brand puternic ca angajator. Jucatori precum ProCredit Bank sau Libra Bank resimteau inca de anii trecuti presiunea concurentilor mai mari mai ales pe atragerea de personal.
Multi bancheri prevestesc acum consolidari in anii imediat urmatori, pe masura ce bancile mici vor fi nevoite sa fuzioneze sub presiunea costurilor tot mai mari cu personalul si retelele, in timp ce marjele de castig se ingusteaza.
In ultimul an, o serie de jucatori mici, dar avand in spate grupuri mari si determinate, au reusit sa castige agresiv teren. Insa in acelasi timp, alte banci mici abia au resit sa creasca in pas cu piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO