Bănci și Asigurări

Isteria de pe pietele valutare si de actiuni internationale a ridicat euro la 3,41 lei

Isteria de pe pietele valutare si de actiuni internationale a ridicat euro la 3,41 lei
01.03.2007, 18:07 12

Euro a urcat ieri pana la 3,41 lei pe piata valutara de la Bucuresti, sustinut de ordinele jucatorilor speculatori, care si-au inchis pozitiile pe pietele emergente.
BNR a calculat un curs de 3,3961 lei pentru un euro, cu 1,08 bani mai mult decat in ziua precedenta. De la inceputul saptamanii euro a castigat 0,5% in fata leului la cursul oficial. Dolarul a castigat 1,23 bani, urcand pana la 2,5748 lei. Pe fondul unei miscari globale de reducere a expunerilor riscante, determinata de prabusirea de marti a bursei din China, investitorii si-au inchis ieri pozitiile si pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est. Leul a fost din nou sincronizat cu zlotul polonez sau forintul maghiar, cele trei monede inregistrand deprecieri semnificative fata de euro in prima parte a sedintei de tranzactionare.
"Volumele tranzactionate la Bucuresti au fost semnificative. In prima parte a zilei s-a cumparat agresiv valuta, insa spre sfarsitul sedintei de tranzactionare piata s-a echilibrat", a comentat un dealer.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,3940/3,3390 lei pentru un euro, usor peste nivelul inchiderii de marti. In prima parte a zilei jucatorii au cumparat agresiv valuta, ordinele provenind atat de la speculatorii nerezidenti, cat si de la bancile locale, care si-au inchis pozitiile scurte pe euro, pentru a-si limita pierderile. Astfel, euro a urcat pana la un maxim al zilei de 3,4060/3,41 lei.
Valul de inchideri de pozitii i-a determinat pe analistii Raiffeisen Bank de la Viena sa isi schimbe recomandarea pentru zlotul polonez de la "cumpara" la "pastreaza" pentru urmatoarele doua pana la patru saptamani, timp in care se asteapta sa apara "oportunitati mai atractive" de a reintra pe aceasta piata.
In a doua parte a zilei pietele internationale s-au calmat, dupa ce Bursa chineza a revenit pe cresteri. Pe fondul unei cereri mai mici de valuta, cotatiile au coborat usor pe piata locala, pana la 3,3950/3,3980, la inchidere. Euro nu mai urcase la 3,41 lei pe piata de la Bucuresti de la sfarsitul lunii ianuarie.
Pe piata poloneza cotatiile au coborat de la un varf de 3,9350 la 3,9160 zloti/euro la sfarsitul zilei, in timp ce forintul maghiar a recuperat teren, cotatiile coborand de la 257 la 255 forinti/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO