Bănci și Asigurări

Isarescu: Reducem rezervele minime cand vom vedea ca este nevoie de lichiditate in piata

Isarescu: Reducem rezervele minime cand vom vedea ca este nevoie de lichiditate in piata

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

12.05.2008, 17:12 24

"Volumul sterilizarilor a coborat de la echivalentul a circa 10 miliarde de euro, in urma cu trei ani, la 5-6 miliarde de lei, adica mai putin de doua miliarde de euro, in prezent. BNR va trece gradual in pozitia de creditor net al sistemului bancar. Cand acest moment se va apropia, vom reduce cu siguranta rezervele minime", spune Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Din iunie 2006, BNR impune bancilor sa imobilizeze sub forma de rezerve minime obligatorii 20% din sumele in lei pe care le atrag, respectiv 40% pentru cele in valuta. Isarescu a explicat ca in volumul sterilizarilor include si sumele aflate in contul Trezoreriei deschis la BNR, aratand ca in prezent acestea depasesc 6 miliarde de lei, iar BNR se afla temporar intr-o postura de creditor fata de bancile comerciale.
"In urmatoarele saptamani Ministerul Economiei si Finantelor va face plati, iar noi vom relua operatiunile de sterilizare a ecxcedentului de lichiditati de pe piata interbancara", a explicat guvernatorul. La sfarsitul lunii aprilie companiile au realizat plati importante catre buget, iar suprapunerea acestora cu platile salariilor catre angajati si inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime pentru banci a dus la scaderea puternica a lichiditatii pe piata bancara.
Spre deosebire de episodul din urma cu un an, cand unele banci au ramas temporar fara lei si s-au imprumutat agresiv, ducand dobanzile pe piata pana la 50%, acum jucatorii s-au pregatit din timp.
Dobanzile au urcat usor, dar s-au oprit la niveluri de 12-13% pe an, destul de aproape de rata de politica monetara, care era la sfarsitul lui aprilie de 9,5% pe an. In alta ordine de idei, guvernatorul spune ca BNR va mentine o politica monetara restrictiva pe o perioada mai indelungata, in conditiile in care se confrunta cu o iesire a inflatiei din intervalul agreat pe o perioada destul de indelungata, ceea ce alimenteaza si anticipatii inflationiste puternice.
BNR a decis la inceputul saptamanii trecute sa majoreze dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, ducand-o la 9,75% pe an. Isarescu a aratat ca BNR incearca acum sa stimuleze economisirea, in conditiile in care incercarile din anii trecuti de a descuraja creditarea au avut o eficienta limitata.
"Institutiile financiare trebuie sa se gandeasca foarte serios sa se bazeze intr-o masura mai mare pe resurse interne. Vedeti cat de volatile sunt cele externe", a subliniat guvernatorul. Viceguvernatorul Cristian Popa, responsabil cu strategia de tintire a inflatiei, subliniaza ca in ultimele luni bancile au trasmis mai rapid catre clienti majorarile de dobanda la depozite decat la credite. In mod traditional, semnalele BNR erau preluate de piata cu o intarziere de trei luni si se vedeau mai ales in costul creditelor vandute de banci.
Acum, bancherii au aratat mult mai mult interes pentru atragerea de fonduri de la clienti.
"Aceasta ne face sa credem ca fie liniile de finantare pe care le acceseaza din afara au fost disponibile la costuri mai mari, fie chiar volumul acestora a scazut", a aratat Popa.
BNR a realizat la inceputul anului teste de stres care indicau ca, in eventualitatea unei sistari complete a liniilor de finantare externa, doua din cele 40 de banci din sistem s-ar confrunta cu probleme. Circa o treime din fondurile angajate de banci in activitatea de creditare sunt asigurate din surse externe.
Pietele financiare internationale au fost zdruncinate la sfarsitul anului trecut si in primele luni din 2008 de turbulente, pe fondul lipsei de incredere intre jucatori, care a dus la scaderea puternica a lichiditatii.
Problemele, generate de criza de pe piata ipotecara americana, au dus la reevaluarea apetitului fata de expunerile riscante si au ridicat costul finantarilor.
In ceea ce priveste creditarea, guvernatorul Mugur Isarescu admite ca majorarea dobanzii la lei ar putea conduce la o stimulare a cererii pentru finantari in valuta.
Pe de alta parte, el spune ca BNR ia in considerare aplicarea unor noi masuri pentru descurajarea creditarii in valuta. In luna februarie, banca centrala a impus o majorare a cotelor de provizionare pentru creditele acordate clientilor in alta valuta decat cea in care obtin venituri, catalogand reglementarea ca una prudentiala.
Creditarea in valuta inregistrase o usoara incetinire in primele doua luni ale anului, pe care bancherii au explicat-o prin reticenta clientilor de a mai contracta astfel de finantari, dupa episodul de depreciere puternica a leului din a doua jumatate a anului trecut.
Totusi, luna martie a adus o noua accelerare, in contextul unei stabilizari a cursului.
Viceguvernatorul Cristian Popa spune ca BNR se asteapta la o mentinere a cursului in intervalul 3,5-3,7 lei in perioada urmatoare, banda fiind oricum destul de larga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO