Bănci și Asigurări

Isarescu, pregatit sa sara in ajutorul leului lovit de criza internationala

Isarescu, pregatit sa sara in ajutorul leului lovit de criza internationala

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

23.01.2008, 18:50 15

BNR va continua sa intervina pe piata si ar putea sa opteze chiar pentru doua operatiuni de absorbtie a lichiditatilor pe zi pentru a atenua presiunea de pe piata valutara, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
El a spus ca se asteapta la o stabilizare a cursului si ulterior la scaderi.
Seful BNR a aratat ca deprecierea curenta a leului vine pe fondul tensiunilor de pe pietele internationale, dar a fost alimentata si de cheltuielile bugetare foarte mari de la sfarsitul anului trecut.
Isarescu a subliniat ca scaderea Bursei intareste ipoteza iesirii unor capitaluri volatile.
"Privind la ceea ce se intampla pe piata valutara, cred ca leul are forta de redresare si, de la un anumit moment, el va reveni. Este evident ca leul a fost afectat, nu i-a priit, a avut de suferit de pe urma agitatiilor de pe pietele internationale, dar si de pe piata interna", a spus Isarescu, prezent la evenimentul de lansare a proiectului de revizuire a Strategiei de Dezvoltare Durabila, la Academia Romana.
Euro a urcat ieri pana la 3,7619 lei la Bucuresti, in a doua zi de furtuna pe pietele financiare internationale care s-a rasfrant si pe plan local. In numai doua zile de tranzactionare leul a pierdut 2,7% in fata euro. Calculata de la inceputul anului deprecierea ajunge la 4,6%.
Si Bursa de la Bucuresti a suferit pierderi importante. Indicele BET care urmareste evolutia principalelor zece companii listate la Bursa a pierdut peste 9% in ultimele doua zile, iar capitalizarea bursiera s-a redus cu circa 2 mld. euro. De la inceputul anului, valoarea companiilor de pe Bursa s-a redus cu peste 8 mld. euro.
Potrivit guvernatorului, banca centrala a facut eforturi foarte mari in ultimele zile si a reusit cu greu sa atraga excesul de lichiditate de pe piata interbancara.
Volumul mare de lichiditate a fost determinat de cheltuielile bugetare foarte mari din ultimele doua luni ale anului trecut.
"Este un obicei pacatos ca in ultimele doua luni sa se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul finantelor a aratat ca la nivelul autoritatilor locale s-a cheltuit peste 1% din PIB. Cheltuieli de asemenea valoare in numai 10 zile au impact pe piata valutara."
In ultimele doua luni ale lui 2007, bugetul a trecut rapid de la un usor excedent la un deficit de 2,4% din PIB (2,7% din PIB dupa metodologia UE), statul cheltuind cu 3,5 miliarde de euro peste programul initial. Explicatia oficiala? Majoritatea cheltuielilor au fost realizate de autoritatile locale.
De la inceputul saptamanii trecute, BNR a intervenit zilnic pe piata interbancara pentru a absorbi leii in exces, incercand astfel sa tina dobanzile la niveluri cat mai apropiate de rata de politica monetara (de 8% pe an). Si Ministerul Finantelor a atras de la inceputul anului fonduri prin depozite pe termen scurt, insa a preferat sa respinga ofertele pentru mai multe emisiuni de titluri, considerand ca dobanzile prea mari.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu considera ca tensiunile de pe pietele financiare au fost determinate exclusiv de contextul international de neincredere a investitorilor, aparut dupa criza creditelor ipotecare din SUA. "Economia romaneasca poate fi afectata de diferite crize externe, precum cea inregistrata in Statele Unite, dar nu si de situatia politica interna, care nu a reprezentat pana in prezent un factor de descurajare a investitorilor straini".
BNR a calculat ieri un curs oficial de 3,7619 lei pentru un euro, cu 4,17 bani, respectiv 1,1% peste nivelul din ziua precedenta. Astfel, euro a atins un nou maxim al ultimilor trei ani. Dolarul a castigat de asemenea teren, urcand la 2,5958 lei, cu 2,64 bani mai mult decat in ziua precedenta.
Bacan Centrala Europeana, care culege date de pe piata de la Bucuresti mai tarziu decat BNR, a calculat un curs de 3,7813 lei pentru un euro.
Pe piata interbancara euro era tranzactionat la sfarsitul sedintei la 3,7860 lei, dupa ce coborase in timpul zilei pana spre 3,75 lei.
Analistii straini si cei locali subliniaza ca in actualul context este nevoie de o intarire a politicii fiscale si venituri pentru corectarea dezechilibrelor economice, insa se arata pesimisti, avand in vedere ca ne aflam intr-un an electoral.
"Sper sa nu atingem un nivel de curs de 4 lei pentru un euro, pentru ca ar fi nesanatos la nivel macroeconomic", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Atingerea acestui nivel pshihologic ar alimenta presiuni inflationiste importante, atat din cresterea preturilor la servicii (care sunt exprimate in general in euro), dar si din cauza crearii unor expectatii pentru noi cresteri la nivelul importatorilor, care ar avea impact pe mai multe luni.
Anghel subliniaza insa ca Isarescu se bucura de o mare incredere in randul investitorilor straini si se asteapta ca interventiile verbale sa creasca in intensitate daca se va mentine ritmul de crestere a cursului.
In vara, cand leul se intarea rapid, Isarescu a declarat ca este ingrijorat de ritmul de scadere a cursului, iar la scurt timp BNR a intervenit pe piata interbancara. Lucian Anghel apreciaza ca la un curs de 3,8 lei pentru un euro, moneda locala este supradepreciata.
Deprecierea leului ar trebuie sa se opreasca in urmatoarea perioada, arata si analistii Raiffeisen Bank, in cel mai recent raport referitor la piata valutara, publicat ieri. Ei afirma ca leul este usor subevaluat la ultimele cotatii, sentimentul pietei fata de aceasta moneda fiind inca negativ. Leul este mai vulnerabil decat monedele din regiune, din cauza dezechilibrelor macroeconomice semnificative ale Romaniei, mai noteaza raportul Raiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO