Bănci și Asigurări

Isarescu: Niciodata nu voi spune ca nu vom interveni pe piata valutara

Isarescu: Niciodata nu voi spune ca nu vom interveni pe piata valutara

Mugur Isarescu

25.06.2007, 19:09 11

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR afirma ca BNR poate interveni pe piata valutara in caz de nevoie, desi prefera sa nu o faca, dupa ce leul s-a intarit vineri cu aproape 1,2% fata de euro in contextul in care dealerii au inteles din stirea unei agentii internationale ca guvernatorul ar fi spus ca banca centrala nu va interveni pentru a tempera aprecierea leului.
"Este dreptul oricarei banci centrale sa intervina atunci cand este nevoie si cand starea de fapt o impune, dar intentia de a interveni nu este comunicata public decat in maniera potentiala si anume: pot interveni, dar nu spun daca o fac sau nu. O interventie anuntata ar fi chiar contraproductiva. Ca banca centrala, imi rezerv dreptul de a interveni, dar nu voi spune inainte cand si cum", a declarat pentru ZF Mugur Isarescu.
Pe piata valutara de la Bucuresti cotatiile s-au prabusit vineri, coborand de la 3,2 lei/euro, pana la un nou minim al ultimilor cinci ani, de 3,16 lei pentru un euro. Scaderea cotatiilor a avut loc pe fondul unor vanzari masive de euro din partea speculatorilor straini, care au reactionat la o informatie publicata de Reuters.
Agentia a preluat selectiv din declaratiile acordate de Isarescu la Z?rich pentru Market News International, titrand ca BNR nu va interveni pe piata valutara, desi Isarescu spusese ca "probabil" nu o va face decat daca BNR va deveni "serios ingrijorata" de evolutia cursului.
Cumpararile masive de lei de vineri au avut loc pe fondul unui sentiment regional pozitiv. Aprecierea leului fata de euro a fost insa din nou mai mare decat cea a monedelor din regiune.
In plus, intarirea leului a fost sustinuta din nou de cresterea dobanzilor pe piata monetara interbancara pana la niveluri de 15% pe an, dupa ce unele banci au atras agresiv lichiditati pentru a-si acoperi cerintele de constituire de rezerve minime obligatorii.
Astazi CA al BNR urmeaza sa ia in discutie politica monetara. Deciziile vor fi anuntate dupa-amiaza. Analistii se asteapta la o scadere a dobanzii pentru temperarea speculatiilor pe aprecierea leului fata de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO