Bănci și Asigurări

Isarescu: Euro ar putea fi adoptat si inainte de 2014

18.05.2007, 18:37 23

Daca lucrurile merg bine, Romania ar putea fi mai ambitioasa in privinta datei adoptarii euro, adica undeva in intervalul 2012-2014, a declarat ieri in premiera guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Nu pot sa avansez un termen privind data cea mai apropiata la care am putea trece la euro pentru ca sunt inca multe incertitudini. Mai sunt multe reforme structurale de facut si dezechilibre ascunse si ar trebui sa evitam tentatia de a accelera prea mult pe cresterea economica in graba de a reduce decalajele", a spus Isarescu.
Din punct de vedere formal, conform programului de convergenta trimis la Bruxelles, Romania ar urma sa adopte euro in 2014, dupa doi ani de testare a stabilitatii cursului de schimb al leului. Isarescu afirma ca, pana atunci, este necesara consolidarea inflatiei scazute, incheierea procesului de aliniere a preturilor administrate la nivelurile europene si formarea pietei de capital pe termen lung.
Seful BNR a respins din nou comentariile privind iminenta unei corectii brutale a cursului din cauza deficitului de cont curent in crestere rapida, sustinand ca exista sansa ca balanta de plati externe sa se corecteze fara socuri in masura in care oferta interna creste, pe seama acumularii investitiilor.
"Pana acum sunt suficiente argumente pentru a spune ca aprecierea leului este bazata pe castiguri de productivitate. Avem insa nevoie de timp pentru a vedea unde este rata de schimb de echilibru", a declarat Isarescu.
El a spus ca, desi nu a mai intervenit direct pe piata valutara din toamna lui 2005, BNR nu declara "complet liber" cursul de schimb al leului "pentru ca ar fi periculos". "Pe cat se poate, nu vom interveni. Cursul este aproape liber, iar aceasta este o perioada de testare pentru a vedea unde este echilibrul. Stim ca aprecierea ajuta la convergenta nominala, dar si erodeaza competitivitatea externa", afirma guvernatorul.
"Introducerea euro ar anula variatiile de costuri care exista acum. Momentan, la noi se gandeste in euro, pentru ca asa sunt contractele, si se lucreaza in lei, ceea ce nu face decat sa creeze confuzie", comenteaza George Caescu, directorul general al companiei de textile Iasitex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO