Bănci și Asigurări

Isărescu: Când bancherii dădeau greş, aveau un singur gest - îşi puneau pistolul la tâmplă

Bancherii când dădeau greş aveau un singur gest: îşi puneau pistolul la tâmplă

Foto: Mihai Dascalescu

Autor: Claudia Medrega, Ovidiu Tempea - Mediafax

22.11.2011, 17:01 1698

Bancherii când dădeau greş, în trecut, nu mai puteau ieşi în societate şi "îşi puneau pistolul la tâmplă, pentru că existau anumite "cutume" şi norme de conduită, aminteşte guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Deşi e aparent lipsită de moralitate, lumea financiară s-a construit pe încredere, pe norme etice clare, chiar dacă uneori nescrise.

Oficialul BNR crede că nu poate reprezenta o supriză aducerea în spaţiul public a problematicii eticii într-o lume mult transformată, "şi nu mereu spre bine", o lume globalizată, în care se suprapune civilizaţia globalismului cu civilizaţia religioasă, "o lume cu o capacitate de comunicare extrem de rapidă".

În ceea ce priveşte însă noile reglementări care se conturează la nivel internaţional, Isărescu este sceptic că pot să "producă" şi norme de etică şi conduită.

Tendinţa de suprareglementare a pieţelor financiare este îngrijorătoare nu doar pentru monetarişti şi libertarieni, pentru că poate stimula în sine asumarea de riscuri sub acoperirea regulilor, iar soluţia rezidă în promovarea eticii şi profesionalismului, apreciază guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

"Dacă strângi şurubul reglementării prea tare intri în conflict cu mecanismele pieţei (...) Tot timpul există riscul suprareglementării, care de la un punct în colo poate să dărâme încrederea. Adecvarea capitalurilor este una dintre temel preponderente ale reglementării (...) Acest lucru creează propriile stimulente pentru apetitul pentru risc al bancherilor şi se va ajunge la un nou ciclu de neadecvare a capitalului. Dacă ştim aceste lucruri, ce facem? Cred, la fel ca alţii, că încrederea, având o componentă emoţională, depinde foarte mult de calitatea bancherului", a spus Isărescu la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Institutului Bancar Român.

Guvernatorul BNR apreciază că relaţia de credit este fundamental umană, de încredere, şi abia în secundar o relaţie tehnică, ceea ce face ca etica şi profesionalismul să fie esenţiale, pentru a construi un profil de bancher caracterizat de "onestitate, moralitate, simţ al dreptăţii şi echilibrului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO