Bănci și Asigurări

Ionuţ Lianu, Ofiţer Şef Management Active şi Pasive, CEC Bank: Vedem nu doar în România faptul că inflaţia decelerează mai lent decât ne aşteptam iniţial. Acest lucru înseamnă că şi perspectiva reducerii dobânzilor este mai îndepărtată decât aşteptările iniţiale

ZF INVESTIŢI ÎN ROMÂNIA – CRAIOVA

Ionuţ Lianu, Ofiţer Şef Management Active şi Pasive,...

Autor: Mircea Nica

23.10.2023, 13:35 149

Scăderea dobânzilor rămâne în continuare condiţionată de nivelul lent al decelerării inflaţiei, nu doar în România, ceea ce înseamnă că aşteptările pentru o reducere a dobânzilor este mai îndepărtată decât aşteptările iniţiale, a spus Ionuţ Lianu, Ofiţer Şef Management Active şi Pasive, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată în parteneriat cu CEC Bank, la Craiova.

“Vedem nu doar în România faptul că inflaţia decelerează mai lent decât ne aşteptam iniţial. Acest lucru înseamnă că şi perspectiva reducerii dobânzilor este mai îndepărtată decât aşteptările iniţiale. Cevedem în momentul de faţă este un platou. Probabil că vom rămâne în această zonă cu dobânzile pentru încă nişte trimestre. Evident că lucrurile variază şi în funcţie de ce date macroeconomice apar pe parcurs”, explică Ionuţ Lianu.

Ce a mai spus Ionuţ Lianu, Ofiţer Şef Management Active şi Pasive, CEC Bank:

♦ Ceea ce vedem în momentul de faţă este o evoluţie mai bună a economiei României, mai ales dacă ne uităm în regiune sau la Germania, cu care noi suntem foarte legaţi prin prisma exporturilor. În acest context, mi se pare că evoluţia economiei româneşti până acum a fost bună.

♦ Dacă ne uităm în viitor, prin natura lor, aceste măsuri fiscale nu sunt de natură să stimuleze economia, pe de altă parte este vital şi pentru economie să se poată echilibra deficitul bugetar. Atunci, dacă privim acest lucru, mai ales în contextul în care statele se împrumută mult mai scump pentru că ne uităm la SUA care se împrumută la 5% la 30 de ani, Germania la 10 ani se împrumută la 4%.

♦ Acum 2-3 ani dobânda era negativă. Este important şi pentru statul român să reglaze acest deficit bugetar pe care îl avem şi în acelaşi timp reglajul să nu fie unul atât de brusc încât să avem de suferit pe partea cealaltă, pe creşterea economică. Este un echilibru destul de fragil care trebuie menţinut.

♦ În momentul de faţă am încercat să avem o abordare prudentă în ceea ce priveşte dobânzile. Pe partea de pasiv ne-am menţinut o anumită constanţă (dobânzile plătite la depozite).

♦ Am încercat ca schimbările pe care le facem să fie treptate pentru că nu este clar când şi cu cât vor începe să scadă dobânzile. Pare că este o strategie destul de bună. Am văzut o creştere de 30% a resurselor. Am ajuns la un bilanţ de 70 mld. lei. În continuare vedem o perioadă de platou. Dobânzile vor rămâne relativ la niveluri similare.

♦ Ne aşteptăm la unele creşteri la zona euro, urmând ca de anul viitor să vedem în funcţie de datele macroeconomice şi mai ales de dinamica inflaţiei şi dinamica PIB care va fi traiectoria de scădere pentru că acesta rămâne scenariul de bază, respectiv scăderea dobânzilor treptat pe măsură ce inflaţia începe să intre sub nivelul dobânzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO