Bănci și Asigurări

Ion Ghica a demisionat de la RIB. Presedintele bancii a devenit Vasile Coman

03.02.2004, 00:00 496



Ion Ghica, fost presedinte al Bancii Comerciale Romane, al CEC si mai nou al Romanian International Bank(RIB), si-a dat demisia de la conducerea RIB, decizia lui avand la baza motive personale, de sanatate mai exact, dupa cum spune actuala conducere al bancii.



In locul lui a fost numit Vasile Coman, acesta primind la sfarsitul saptamanii trecute autorizarea din partea BNR, ca de altfel si celalalt vicepresedinte nou numit-Florin Danescu.



"Domnul Ghica si-a dat in toamna anului trecut demisia din conducerea bancii, motivele prezentate de dansul fiind de ordin personal, de sanatate mai exact. In aceste conditii era normal ca actionarul bancii sa numeasca o alta conducere", a afirmat pentru ZF Vasile Coman, noul presedinte al RIB.



Ion Ghica nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia luata.



Ghica este unul dintre cei mai vechi si renumiti bancheri din sistemul bancar romanesc, in CV-ul lui un loc important ocupandu-l sefia de la BCR si de la CEC. Ghica a condus aproape 10 ani cea mai mare banca romaneasca, in 1999 locul lui fiind luat de actualul presedinte Nicolae Danila. Dupa o perioada in care a preferat sa stea departe de sistemul bancar, in 2000, in plin scandal FNI, este numit presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni, unde ramane mai bine de un an. Din 2002 vine ca presedinte al RIB, o functie care i-a permis destul de mult sa stea in anominat.



De altfel, cat timp a fost la conducerea RIB nu a iesit niciodata public ca presedinte al acestei banci.



Nu asta isi doreste insa si noul presedinte care spune ca noua strategie a bancii va fi construita in asa masura incat sa se comunice cat mai mult din activitatea bancii, sa existe transparenta si sa se puna accent pe obiectul principal de activitate al bancii: incurajarea relatiilor comerciale romano-americane.



Vasile Coman, 55 de ani, a venit la conducerea RIB direct din functia de director executiv al Fondului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Anterior, el a lucrat in Banca Agricola unde a condus pe rand departamentele de creditare si de trezorerie.



"Pentru anul acesta avem in vedere o continuare a extinderii pe piata romaneasca, dar aceasta va fi echilibrata. Mergem dupa ideea: pasi mici dar siguri. Vrem sa ne extindem reteaua teritoriala cu 3-4 sucursale si sa devenim mai evidenti pe segmentul de creditare in domeniul retailului", mai spune Coman.



Actionarii RIB l-au aprobat in functia de vicepresedinte si pe Florin Danescu, fost director al trezoreriei RIB de mai bine de 3 ani. Anterior Danescu a lucrat in Banca Agricola, tot in departamentul trezorerie.



Proprietarul RIB este, incepand din 22 mai 2002, cetateanul american Daniel Kendrick Roberts, presedintele bancii Merchant's Bank of California. El detine in prezent 99,77% din capitalul bancii. Vanzatorul a fost atunci statul turc care dupa criza financiara prin care a trecut sistemul bancar turc in toamna anului 2000 a preluat banca Summer Bank, actionarul majoritar al RIB.



Capitalul social al RIB a fost majorat atunci la 15,8 milioane de dolari. Roberts a platit pentru pachetul majoritar de actiuni in jur de 4, 5 milioane de dolari, la care s-au adaugat 3,2 milioane de dolari sub forma majorarii de capital si a unui imprumut subordonat destinat sprijinirii bancii.



Initial negocierile pentru vanzarea RIB s-au purtat cu banca americana unde Roberts este actionarul majoritar. Daniel Roberts este presedintele Merchant's Bank of California si detine un pachet de aproape 80% din aceasta banca. Merchant's Bank of California, N.A. are sediul in Los Angeles si ofera servicii financiare de comert, factoring si de transferuri de bani in Romania.



Potrivit ultimelor date financiare facute publice (banca are o politica de comunicare mai degraba restrictiva) RIB a incheiat anul 2002 cu un profit net de 30 miliarde de lei, nivel considerat de conducere multumitor la vremea respectiva dat fiind faptul ca banca nu a inregistrat tocmai rezultate bune in anii precedenti. Dupa criza financiara prin care a trecut sistemul bancar turc in toamna anului 2000, RIB a intrat si ea intr-o perioada de stagnare. Extinderea teritoriala a fost oprita, nu au mai fost lansate produsele bancare, iar cele deja existente au fost oferite restrictiv.



Banca avea la sfarsitul lunii septembrie 2003 active de putin peste 815 miliarde de lei, nivelul acestui indicator fiind de 400 miliarde de lei in momentul preluarii bancii de catre noii actionari. Capitalul social era tot la aceea data de 320 miliarde de lei. Cum pana la 31 mai toate bancile din sistemul bancar vor trebui sa aiba un capital social minim de 370 miliarde de lei, este de asteptat ca actionarul sa ia o decizie in acest sens. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO