Bănci și Asigurări

Investitorii locali au luat peste 70% din emisiunea de obligatiuni a BEI

Investitorii locali au luat peste 70% din emisiunea de obligatiuni a BEI

Banca Europeana de Investitii a strans 90 mil. euro de pe piata romaneasca

08.05.2007, 18:45 34

Banca Europeana de Investitii (BEI) a hotarat majorarea ofertei de obligatiuni in lei derulata pe piata romaneasca de la 150 mil. lei (45 mil. euro) la valoarea maxima de 300 mil. lei (90 mil. euro), dupa ce emisiunea de obligatiuni a fost suprasubscrisa de aproximativ doua ori de catre investitori, peste 70% din acestia fiind romani.
Potrivit raportarilor de pe Bursa, in cadrul ofertei s-au realizat 34 de tranzactii, fiind vorba in special de investitori institutionali mari.
"Cu siguranta ca mai mult de 70% din oferta a fost subscrisa de investitori locali, in special firme de asigurari si banci. Intentia emitentului a fost de a oferi o oportunitate de investitie pe termen lung in primul rand investitorilor romani", a declarat pentru ZF Claudia Butac, seful departamentului Piete de Capital din cadrul ABN Amro, care a intermediat oferta. Prospectul stabileste ca, in caz de suprasubscriere, obligatiunile vor fi alocate prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in conformitate cu principiul FIFO ("primul venit-primul servit"), iar decontarea va avea loc joi, 10 mai 2007. Alocarea a avut loc luni.
Succesul emisiunii de obligatiuni a BEI releva inca o data interesul foarte ridicat din partea investitorilor locali, dar si a celor straini pentru titluri denominate in lei. "Se cauta instrumente pe termene mai lungi si pe riscuri mai mici, iar din perspectiva investitorilor, aceasta emisiune are un randament foarte bun. Gradul de subscriere este cu atat mai imbucurator cu cat piata se zbate intr-o lipsa de lei foarte mare in ultima perioada", a precizat Butac.
Obligatiunile BEI au maturitatea de sapte ani. Dobanda, platibila anual, este de 7%, iar randamentul de 6,95%. Emisiunea BEI este a doua emisiune de obligatiuni de pe piata locala cotata cu ratingul maxim "AAA".
Obligatiunile au fost puse in vanzare la un pret putin peste valoarea nominala, respectiv 100,25 lei fata de 100 de lei, valoarea totala a tranzactiilor din cadrul ofertei ridicandu-se la 300,75 mil. lei (90,6 mil. euro). Rambursarea imprumutului obligatar va avea loc la scadenta, iar titlurile vor fi listate la BVB, pentru care a fost obtinuta deja aprobarea de principiu.
Intermediarul, ABN Amro Securities, se asteapta ca admiterea la tranzactionare sa aiba loc in termen de maximum o luna de la inchiderea ofertei publice, potrivit prospectului, insa nu exista niciun fel de garantii cu privire la momentul cand va fi obtinuta aprobarea definitiva din partea Bursei.
Operatiunea este a doua emisiune straina supranationala din Romania, dupa cea realizata anul trecut de Banca Mondiala, in valoare de 525 mil. lei (150 mil. euro). Emisiunea Bancii Mondiale a fost suprasubscrisa cu 21%, investitorii autohtoni cumparand 77% din obligatiuni.
Emisiunea va facilita eventuala acordare de credite in lei de catre BEI. In ultimii ani, banca europeana a fost unul dintre cei mai mari imprumutatori externi pentru Romania.
Pe baza programului sau de finantare din 2006, BEI a atras 48 miliarde euro prin emisiuni in 24 de monede nationale diferite. Cele trei monede de baza folosite de banca (euro, lira si dolar) au reprezentat 83% din finantarile obtinute. Monedele noilor state membre UE si ale tarilor in curs de aderare au reprezentat echivalentul a 1,4 miliarde euro.
Finantarile BEI in Romania au fost de 679 milioane euro anul trecut.
In intervalul 1990-2005, BEI a acordat Romaniei credite in valoare de 4,3 mld. $ pentru proiecte legate de aderarea la UE. De la 1 ianuarie 2007, data aderarii la blocul comunitar, Romania a devenit actionar al bancii.
Obligatiile Romaniei prevad contributii de 42,3 milioane de euro la capitalul subscris al BEI.
ABN Amro Bank Romania a fost consultant financiar, grup de distributie si agent de plata pentru cea mai mare emisiune de obligatiuni de pe piata locala, realizata anul trecut de Banca Mondiala, in suma de 525 milioane de lei. Filiala locala a bancii olandeze se plaseaza printre primele zece banci din Romania in functie de nivelul activelor.
Anul trecut, mai multe institutii financiare au lansat pe pietele internationale obligatiuni in lei, printre acestea numarandu-se Rabobank, Eksportfinans si KfW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO