Bănci și Asigurări

Intesa Sanpaolo a fost amendată cu 235 mil dolari de autoritatea de reglementare financiară New York

Intesa Sanpaolo a fost amendată cu 235 mil dolari de...

Autor: Anca Olteanu

16.12.2016, 13:23 441

Filiala din New York a băncii a administrat greşit sistemul de monitorizare al tranzacţiilor şi nu a reuşit să identifice tranzacţii suspecte care au implicat societăţi fictive, potrivit New York State Department of Financial Services.

Mai mult, banca şi-a instruit angajaţi pentru a ascunde în mod deliberat informaţii legate de unele tranzacţii. Mai multe încălcări ale prevederilor legale datează din ultimii zece ani, dar autorităţile de supraveghere financiară au descoperit neregulile abia în acest an.

Într-o declaraţie, Intesa Sanpaolo a susţinut că amenda are legătură cu „o serie de slăbiciuni şi deficienţe în controalele privind spălarea de bani, politicile şi procedurile filialei din New York”.

Banca susţine că acţiunea de control a început în 2007 şi a precizat că o cercetare a autorităţilor Statelor Unite s-a încheiat în 2012, fără acuzaţii. Totuşi, banca a plătit 2,9 milioane de dolari Trezoreriei, în 2013, pentru încălcarea unor sacţiuni.

Investigaţia a evidenţiat faptul că filiala băncii nu a analizat miile de alerte generate de sistemul de monitorizare care foloseşte cuvinte cheie şi algoritmi pentru a identifica trazacţiile suspecte.

Banca a fost de acord să apeleze la un consultant independent care va analiza tranzacţiile filialei din New York din 2014.

Amenda acordată băncii Intesa Sanpaolo vine în contextul unor acţiuni similare, din 2016, îndreptate către alte bănci străine.

Banca de Agricultură din China a acceptat să plătească 215 milioane de dolari în noiembrie, iar Mega Financial Holding Co Ltd, una dintre cele mai mari bănci din Taiwan, a fost amendată cu 185 de milioane de dolari în august.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO