Bănci și Asigurări

Interviu Bogdan Boteanu, director adjunct al ING, Head of Midcorporate Banking: Volatilitatea este destul de mare în sectorul IMM, dar dacă vrei să fii o bancă universală aici, nu ai cum să ignori IMM-urile

♦ ING finanţează mai mult IMM-urile din industrie, comerţ şi agricultură

♦ Foarte importantă este viziunea antreprenorului şi cum poate să susţină un plan de afaceri, care trebuie să fie ancorat în realităţile economice

♦ Majoritatea creditelor acordate de ING pe segmentul midcorporate sunt pe 5-6 ani, dar există şi credite de peste 10 ani; însă, un credit de investiţii pe 25 de ani este riscant şi un pic iresponsabil

♦ România este singura ţară unde ING a crescut doar organic pe segmentul midcorporate

♦ La creditele de investiţii există o reticenţă, fiind posibil să vedem o recesiune, nu neapărat o criză economică, în opinia lui Bogdan Boteanu, director general adjunct al ING Bank, Head of Midcorporate Banking.

Calitatea creditelor şi activelor contează mai mult decât cantita­tea, iar volatilitatea este destul de mare pe segmentul midcor­po­rate, însă băncile nu pot să fie reţi­nute în a finanţa compa­niile mici şi mijlocii, nu pot să ignore acest seg­ment care este „coloana verte­brală“ a unei economii, fiind o mare responsabilitate pen­tru instituţiile de credit să aleagă creditul potrivit pentru astfel de firme, susţine Bogdan Boteanu, director general adjunct al ING Bank, Head of Midcorporate Banking.

„Volatilitatea este destul de mare în seg­men­tul IMM-urilor. Dar, din ce observăm noi, cel pu­ţin la nivel declarativ, tot mai multe bănci sunt interesate sau se arată foarte active în zona aceas­ta. Sunt bănci care au tradiţie în segmen­tul acesta. Eu cred că nu poate fi ignorat seg­men­tul IMM, nu ai cum să fii reţinut în a finan­ţa şi a sus­ţine segmentul acesta în contextul în care ju­mătate din valoarea adău­gată în eco­no­mie este adusă de IMM-uri. În plus, ele anga­jează două treimi din forţa de muncă din piaţa aceasta. Nu ai cum, dacă vrei să fii o bancă universală în România, să ignori IMM-urile. Fiecare bancă a ales, probabil, un model pro­priu de a aborda finanţarea IMM-urilor. Eu cred că şi cei care sunt mai timizi în perioada urmă­toare vor schimba cumva tonul, pentru că România are totuşi un  potenţial important, care de aici vine“, a declarat Bogdan Boteanu într-un interviu acordat ZF.

ING are pe piaţa locală activitatea struc­tu­rată pe trei piloni: corporate (wholesale) - care în­seamnă  companii foarte mari sau multina­ţio­na­le, Midcorpote Banking - care include IMM-urile şi partea de retail / persoane fizice. Iar pe segmentul Midcorporate Banking, care există de 15 ani în România, ING a crescut doar organic.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.