Bănci și Asigurări

Interamerican: Cautam oportunitati de achizitii

30.03.2006, 00:00 16

Grupul olandez Eureko, actionarul majoritar al companiei de asigurari Interamerican Romania, ar putea sa realizeze o achizitie pe piata romaneasca.

"Cautam oportunitati de expansiune in Europa Centrala si de Est, prin achizitii sau fuziuni", a declarat pentru ZF Maarten Dijkshoorn, CEO al grupului Eureko. "Sunt multe astfel de oportunitati in Romania", spune el.

Dijkshoorn nu a precizat daca grupul negociaza in prezent achizitia unei companii de asigurari romanesti sau cand va face aceasta achizitie.

Scopul achizitiei ar fi sa intareasca pozitia grupului in Romania, care este mai slaba decat cea din alte tari. In Olanda, de exemplu, Eureko este liderul pietei asigurarilor.

Eureko Group a intrat pe piata romaneasca in 2001, prin achizitia grupului elen Interamerican. Anul trecut, Interamerican Romania a inregistrat prime brute subscrise de 46,76 mil. lei (circa 12,9 mil. euro) din asigurari generale si de viata, nivel apropiat celui inregistrat in 2004. Compania inca nu a facut public rezultatul financiar pentru anul trecut. In 2004, Interamerican a raportat o pierdere de aproape 4,6 mil. lei (peste 1,1 mil. euro).

"Estimez ca Interamerican Romania va trece pe profit in 3-4 ani. Inca recuperam investitiile facute", explica Dijkshoorn. Furnizorul de servicii medicale din cadrul grupului olandez, Medisystem, a deschis la mijlocul anului trecut primul spital privat din Bucuresti, pentru a oferi servicii medicale clientilor care au cumparat polite de asigurare de sanatate de la Interamerican. In prezent, compania dezvolta o retea de cilinici la nivel national. Investitia in spital si in clinici se ridica la circa 14 mil. euro.

"Nu intentionam sa mai deschidem un spital. Pentru inceput, vrem sa vedem cum vor merge lucrurile la Euroclinic", spune directorul Eureko.

Euroclinic realizeaza lunar venituri de circa 40.000 de euro.

Olandezii detin aproape 80% din actiunile Interamerican, restul titlurilor fiind controlate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (aproape 20%).

Grupul Eureko mai este prezent in Olanda, Belgia, Luxemburg, Grecia, Polonia si alte tari. Eureko a raportat pentru anul trecut o crestere a primelor brute subscrise cu 19%, pana la circa 6,58 miliarde de euro.

In 2004, grupul a inregistrat subscrieri de peste 5,5 miliarde de euro. Olandezii au incheiat anul trecut cu un profit brut de 826 de mil. euro, mai mult cu 74% decat in 2004. Grupul va plati actionarilor dividende de 1,41 euro/actiune, fata de 0,83 euro in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO