Bănci și Asigurări

Ce se mai întâmplă pe piaţa monetară? Deficit de lichiditate temperat. Împrumuturile repo ale băncilor de la BNR: 2,6 mld. lei în noiembrie. Băncile cu exces de lei au plasat la BNR în noiembrie 2,1 mld. lei prin facilitatea de depozit, maximul din 2020

Ce se mai întâmplă pe piaţa monetară? Deficit de...

Autor: Claudia Medrega

08.12.2020, 18:45 249

Deficitul de lichiditate s-a temperat în luna noiembrie, după ce în octombrie se accentuase, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împrumuturi de la banca centrală în special prin operaţiuni repo bilaterale, în timp ce creditele de urgenţă de la BNR pe o zi, prin facilitatea Lombard, s-au diminuat mult.

Octombrie adusese o amplificare a deficitului de lichiditate pe piaţa interbancară după temperarea nece­sarului de bani din lunile de vară şi din septembrie.

BNR le-a dat băncilor şi în noiembrie lichiditate prin operaţiuni repo bilaterale, iar stocul mediu zilnic a urcat peste 2,6 mld. lei, după ce în octombrie volumul se apropiase de 1,2 mld. lei, iar în septembrie a fost atins cel mai mic nivel din acest an al tranzacţiilor repo, de doar 0,84 mld. lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO