Caută doar în titlu
LIVE: Videoconferinţa Top Tranzacţii 2021: Ce a însemnat primul an de pandemie pentru piaţa locală de M&A? Ce urmează?
Bănci și Asigurări

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: BNR ar mai avea loc de o scădere a dobânzilor, reduceri de rezerve minime obligatorii şi injecţii de lichiditate în piaţă

♦ Implementarea politicii monetare ar putea fi încetinită de amplificarea incertitudinilor politice de dinaintea alegerilor parlamentare ♦ Dacă se ia în calcul un scenariu alternativ, în care ar mai fi încă un episod de lockdown de două luni, ca în primăvară, scăderea PIB ar fi de -7% anul acesta şi de -1% în 2021.

Măsurile pe care BNR le-ar mai putea lua pentru relaxarea politicii monetare, care sunt incluse în scenariul de bază al BCR, sunt reduceri de rezerve minime obligatorii, încă o reducere a dobânzilor şi injecţii de lichiditate în piaţă, a spus Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, în cadrul unei videoconferinţe.

„Managementul lichidi­tăţii va rămâne prin­cipalul instrument operaţional al BNR, din mo­ment ce exis­tă o pre­fe­rin­ţă clară în fa­voarea flexi­bili­tăţii de a re­ac­ţiona la po­tenţialele de­pre­cieri ale cursului de schimb. Prin urmare, ne aşteptăm ca BNR să relaxeze politica mone­tară prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii apli­cabile pasivelor în lei, urmate de un mana­gement şi mai relaxat al lichidităţii din piaţă şi poate prin îngustarea asimetrică a coridorului format de ratele dobânzilor facilităţilor per­manente în jurul ratei dobânzii de politică mo­­netară, menţinând în acelaşi timp rata do­bânzii de politică monetară al nivelul actual de 1,5%“, a zis economistul-şef al BCR.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.