Bănci și Asigurări

ING: Vedem spaţiu pentru creşterea leului în faţa euro

ING: Vedem spaţiu pentru creşterea leului în faţa euro

Autor: Liviu Popescu

04.03.2016, 00:04 779

Economiştii de la ING Bank scriu într-o notă de studiu că în con­diţiile în care sentimentul glo­bal continuă să favorizeze ac­ti­vele mai riscante, există spaţiu pen­tru o creştere a leului în faţa euro. „Dar nu pentru o apreciere prea mare înaintea datelor de vi­neri privind piaţa muncii din SUA şi a şedinţei de politică mo­ne­tară a BCE de săp­tămâna viitoare“, notează ING.

Euro a rămas ieri la un nivel relativ ase­mănător cu pa­ri­ta­tea anun­ţată de BNR în şedinţa prece­dentă, de 4,45 de lei, în timp ce referinţa anunţată de Banca Naţională pentru un dolar ame­rican s-a depre­ciat uşor la 4,09 lei.

De la începutul acestui an şi până în prezent, euro a pierdut circa 1,3% în faţa leului, de la o paritate de 4,51 de lei la 4,45 de lei. Pe de altă parte, dolarul american a câştigat 1% în faţa monedei româneşti.

Cursul de schimb leu/euro ar trebui să rămână stabil în acest an, cu o tendinţă dominantă de apre­ciere faţă de euro, în con­textul în care BNR ar putea să ur­mărească o politică mai pre­dic­tibilă şi o volatilitate mai redusă a ratelor de dobândă, consideră analiştii ches­tio­naţi de ZF. În privinţa dolarului american, părerile sunt împărţite, optimiştii prognozând întoarcerea cursului chiar sub pragul de 4 lei/do­lar, în timp ce pesimiştii văd co­taţia avansând apre 4,4 lei/dolar.

Faptul că în acest an Ro­mânia va avea două seturi de alegeri, lo­cale şi parlamentare, nu ar tre­bui, de această dată, să pună pre­siune asupra cursului de schimb, având în vedere că există un guvern teh­nocrat. Astfel, mo­neda naţională ar urma să rămână mai de­grabă sub impactul evo­luţiilor externe de­cât interne.

De multe ori în România, în anii electorali, cursul de schimb leu-euro de­venea in­stru­ment electoral şi te­ren de lup­tă în răz­boiul politic.

Cursul leu/eu­ro a încheiat anul 2015 la 4,52 lei, cel mai ridi­cat nivel la care mo­ne­da europeană în­chi­de un an din 2007 în­coace, în timp ce co­taţia faţă de dolarul american a ajuns pe 31 decembrie 2015 la 4,14 lei. Spre comparaţie, în ulti­ma şe­dinţă de pe piaţa valutară din 2014, euro era cotat la 4,44 lei, iar dolarul la 3,68 lei. Şi francul elve­ţian s-a de­pre­ciat ieri faţă de şe­dinţa prece­dentă, de la 4,11 lei la 4,10 lei.

Pe parcursul anului 2015, do­la­rul şi francul elveţian au fost sin­gurele monede care s-au apreciat cu două cifre faţă de leu, prima mo­nedă pe fondul conso­li­dării eco­nomiei SUA, cea mai mare la ni­vel mondial, dar şi pe fondul aş­teptărilor investitorilor ca Rezer­va Federală a SUA să majoreze în decembrie dobânzile la dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO