Bănci și Asigurări

ING si AIG Life vad primele scaderi ale vanzarilor de asigurari de viata

ING si AIG Life vad primele scaderi ale vanzarilor de asigurari de viata
19.01.2009, 18:06 37

Cele mai mari companii de asigurari de viata - ING si AIG Life, care detin jumatate din piata - incep sa vada primele scaderi ale vanzarilor de polite noi in contextul crizei financiare, dupa ce ani la rand au inregistrat cresteri de doua cifre.
Scaderile se vad mai ales pe segmentele asigurarilor legate de fonduri de investitii (unit-liked), cele cumparate de companii pentru angajati si cele legate de creditele acordate de banci.
ING Asigurari de Viata, liderul pietei de profil, cu afaceri de 114 milioane de euro in primele noua luni din 2008, a inregistrat o scadere de 5% a vanzarilor de polite noi in ultimul trimestru din 2008, in conditiile in care in trecut a mers tot timpul pe crestere.
"Vanzarile de asigurari de viata sunt afectate de criza, astfel incat rezultatele obtinute in ultimul trimestru din 2008 sunt cu 5% mai slabe decat in aceeasi perioada din 2007, mai ales din cauza vanzarilor scazute de polite unit-linked (asigurari de viata cu fonduri de investitii atasate - n.r.). Daca analizam vanzarile de polite noi pe intreg anul 2008, acestea au fost mai mari cu 6% decat in total pe 2007", a declarat pentru ZF Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata. Pentru a face o comparatie, in 2007 numarul politelor noi vandute de ING a urcat cu 50%.
Vanzarile de polite unit-linked au inregistrat cea mai mare scadere in conditiile prabusirii pietelor de capital internationale, ceea ce le-a adus acestor polite randamente negative de pana la 50% anul trecut, in functie de expunerea pe actiuni, indepartand astfel potentialii clienti.
Un alt segment al pietei de asigurari de viata care a inregistrat o scadere la finalul anului trecut sunt politele vandute catre companii pentru angajatii acestora, deoarece firmele taie din cheltuieli.
"In decembrie vanzarile corporate au scazut cu 5-10%, deoarece companiile au fost mai conservatoare cu cheltuielile, inclusiv cele de asigurari. In schimb, vanzarile de polite individuale au crescut cu 5-10% fata de decembrie 2007", afirma Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, a doua companie din piata de profil, cu afaceri de 60 de milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut.
El considera ca anul acesta vor creste asigurarile individuale si cele corporate, iar cele care s-ar putea reduce puternic sunt politele incheiate la contractarea unui credit. De obicei, cei care iau un imprumut ipotecar trebuie sa incheie si o asigurare de viata, iar in prezent piata acestor credite este inghetata.
"Politele individuale probabil vor creste cu 10-20% in 2009, cele cumparate de companii sigur nu vor scadea, cel mai probabil vor stagna, iar cele legate de imprumuturi s-ar putea reduce cu pana la 30%, urmand trendul pietei de creditare", estimeaza seful AIG Life.
Si Cornelia Coman de la ING spune ca franarea puternica a creditelor ipotecare se va reflecta in piata asigurarilor. "Segmentul de bancassurance (asigurari legate de credite - n.r.) poate fi afectat daca nu se iau masuri de deblocare a creditelor ipotecare. De asemenea, in aceeasi situatie este posibil sa se regaseasca si asigurarile de grup", afirma Coman.
Ea se asteapta ca vanzarile de polite noi ale ING sa ramana anul acesta la nivelul din 2008, iar ritmul de crestere al intregii piete sa se injumatateasca.
"Data fiind rata scazuta de penetrare a asigurarilor de viata, precum si intensificarea competitiei (au intrat jucatori noi in piata - n.r.), dezvoltarea pietei specifice ramane un proces firesc, insa ritmul de crestere va suferi modificari. Probabil ca in 2009 vom inregistra o crestere de aproximativ 10%, comparativ cu cresterea anilor anteriori, situata in jurul a 20-25%."
Sefa ING, care a preluat conducerea companiei anul trecut, spune ca avansul pietei va fi sustinut de cresterea vanzarilor de asigurari de viata traditionale, care nu presupun asumarea unui risc investitional de catre client, asa cum se intampla in cazul politelor unit-linked.
"Mediul economic s-a schimbat in decursul ultimelor luni de zile, iar acest lucru se reflecta si in mixul de produse, ponderea mai mare apartinand acum politelor traditionale. Acest lucru este normal, acestea fiind polite care ofera detinatorilor o serie de beneficii garantate."
In anii trecuti, cele mai vandute polite de asigurari de viata erau cele legate de fonduri de investitii, deoarece acestea inregistrau randamente pozitive datorita cresterii burselor. Asigurarile unit-linked au devenit un inlocuitor al fondurilor mutuale, de care investitorii s-au ferit din cauza scandalului FNI.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO