Bănci și Asigurări

Inflaţia a scăzut la 6,6% în martie şi este din nou sub dobânda de referinţă a Băncii Naţionale, care este de 7%. Ciprian Dascălu, BCR: „Inflaţia din martie consolidează opinia privind prima reducere a ratei BNR la şedinţa de politică monetară din 13 mai.”

Autor: Răzvan Botea

12.04.2024, 07:40 208

Evoluţia inflaţiei dă şah Băncii Naţionale: creşterea preţurilor a încetinit mai mult decât aşteptările şi întrebarea este când va începe BNR ciclul de scădere a dobânzilor.

Creşterea preţurilor, măsurată prin indicele preţurilor de consum, a încetinit la 6,6% în martie 2024, cel mai mic nivel din ultimul an, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). După două luni în care inflaţia s-a menţinut la peste 7%, adică peste rata dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României, inflaţia a revenit pe un trend de scădere. Cea mai mare parte a analiştilor financiari erau de părere că BNR va începe ciclul de scădere a dobânzilor, în urma scăderii inflaţiei, spre jumătatea lui 2024, însă scăderea inflaţiei din martie, mai abruptă decât aşteptările, dă speranţe că este posibil ca BNR să înceapă mai devreme ciclul de scădere a dobânzilor.

„Inflaţia din martie consolidează opinia privind prima reducere a ratei BNR la şedinţa de politică monetară  din 13 mai. Cu toate acestea, având în vedere componentele inflaţiei core pe servicii şi produse nonalimentare, care sunt dificil de redus, există riscul ca dobânda cheie la finald e an să fie mai mare de 5,75%, cât este prognoza noastră, deoarece BNR ar putea deveni dependentă de date în cazul în care presiunile salariale se amplifică”, scrie Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, a doua cea mai mare bancă din România, într-o analiză asupra evoluţiei inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO