Bănci și Asigurări

Incercam sa ne miscam cat mai repede, spune presedintele Raiffeisen Bank

16.01.2006, 20:19 23

Raiffeisen vede in anul 2006 o oportunitate de a continua sa creasca, in contextul in care cea mai mare banca de pe piata, BCR, se va concentra pe probleme interne de reorganizare si restructurare dupa privatizare, iar noul concurent UniCredit/HVB/Tiriac va fi, de asemenea, mai ocupat cu integrarea si consolidarea operatiunilor, a declarat pentru ZF Steven van Groningen, presedintele bancii.

"La nivel tactic vad in acest context o oportunitate de a ne mari cota de piata. Nu mai avem proiecte uriase, suntem o banca sanatoasa, insa nici un intram intr-o etapa de consolidare. Vrem sa fim dinamici in continuare", spune Van Groningen.

Bazandu-se pe experienta sa in restructurari de banci, el crede ca Erste Bank va avea nevoie de cel putin un an pentru a cunoaste in detaliu si a controla deplin BCR, plus inca un an pentru optimizarea activitatilor bancii. In opinia sa, austriecii vor cauta pentru functia de presedinte al BCR un bancher cu experienta in retail si in restructurare, respectat in mediile financiare, cea mai probabila fiind alegerea unui expat. "Nu stiu decat 2-3 bancheri romani care ar intruni calitatile necesare. Apoi, un expat nu trebuie sa fie prieten cu nimeni dupa cei 3 ani de mandat in care isi face treaba", afirma Steven van Groningen.

Seful Raiffeisen admite ca banca nu si-a atins in 2005 obiectivul de a atinge o cota de piata de 10% din activele sistemului bancar.

In toamna, Herbert Stepic, presedintele Raiffeisen International - actionarul majoritar al Raiffeisen Bank Romania, vorbea chiar de o tinta de 12%, desi banca inregistrase in prima jumatate a anului o restrangere a cotei de piata, pana la 8,8%. Dupa noua luni din 2005, activele totale ale Raiffeisen Bank se ridicau la 2,887 mld. euro, in crestere cu 38,5% fata de sfarsitul lui 2004.

Van Groningen spune ca, dincolo de suprematia incontestabila a BCR si BRD, situatia devine mai vaga in cazul pozitiilor 3-4-5, care sunt foarte apropiate si pot fi distorsionate de miscari la nivelul activelor determinate inclusiv de restrictiile impuse de BNR creditarii in valuta. De exemplu, Raiffeisen Bank a vandut in decembrie active in valoare de aproape 300 milioane de euro, ceea ce i-a afectat cota de piata chiar pe final de an. Cu toate acestea, Van Groningen afirma ca obiectivul Raiffeisen este sa se mentina in fruntea plutonului secund, fara a se confunda cu acesta. In acelasi timp, pozitia a treia pe piata este deja revendicata de triada UniCredit/ HVB/Tiriac, care se va afla anul acesta in plin proces de integrare.

Diferenta pentru Raiffeisen ar putea sa o faca preluarea CEC, cu conditia ca privatizarea sa continue. Cel putin deocamdata, calendarul procesului de privatizare este incert, seful Executivului afirmand ca este in curs de analiza "oportunitatea" continuarii procedurilor, dupa ce sapte investitori au facut deja cheltuieli pentru cunoasterea si evaluarea CEC.

Steven van Groningen sustine ca amanarea privatizarii nu poate duce la nimic bun, pentru ca intre timp profilul de risc al CEC se schimba o data cu intrarea pe piata creditarii, astfel ca dintr-o institutie complet curata banca va avea de suportat anumite riscuri, mai ales in conditiile lipsei de experienta in domeniu.

"Cu sau fara CEC, mergem inainte", spune Van Groningen.

In 2006, Raiffeisen va investi cel mai mult in extinderea retelei, chiar daca nu in acelasi ritm ca in 2005, cand au fost deschise 24 de unitati, fiind testata in continuare varianta serviciilor de tipul "self banking", in spatii special amenajate in cadrul agentiilor.

Banca nu a inceput adaptarea bancomatelor pentru eliberarea de lei noi, desi au trecut mai bine de sase luni de la lansarea acestora in circulatie. "Pana nu poate fi garantat un flux constant de bancnote noi, consideram ca inceperea adaptarii ATM-urilor ar reprezenta un cost inutil", a declarat Steven van Groningen.

In ceea ce priveste structura de grup financiar a Raiffeisen, aceasta ar urma sa fie completata cu o banca ipotecara, o data cu aparitia noii legislatii, dupa ce in 2005 au fost infiintate compania de credit de consum Credex si divizia de administrare de active Raiffeisen Asset Management. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO