Bănci și Asigurări

IFC: Bancile pot avea nevoie de capital aditional in 2010

22.09.2009, 17:33 20

Bancile ar putea avea nevoie de capital aditional la inceputulanului viitor, desi pana acum nu au existat solicitari de accesarea fondului de capitalizare lansat de IFC - divizia de investitii aBancii Mondiale - si nici cereri de majorare a participatiilorinstitutiei financiare internationale sau de intrare inactionariatul unor banci.

"Din discutiile avute chiar de anul trecut cu bancile acesteane-au spus ca forecast -ul lor este ca putem discuta de capitaladitional la inceputul anului viitor. Pana in prezent,capitalizarea lor este adecvata, de peste 10%", a explicat pentruZF Ana - Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC in Romania.

Dupa ani buni de crestere agresiva a creditarii, in special peretail si pe segmentul proiectelor imobiliare, calitateaportofoliilor bancilor a inceput sa se deterioreze pe fondulcrizei, bancile-mama fiind nevoite sa aduca bani pentru majorari decapital. Grecii se afla in topul majorarilor de capital necesarepentru mentinerea filialelor locale in parametrii de solvabilitateceruti de BNR.

Provizioanele au inregistrat in intervalul iunie 2008 -iunie2009 mai mult decat o dublare, pana la 2,7 mld. euro, iar ponderealor in totalul portofoliului de credite a ajuns la aproape 6%. IFCa lansat la nivel international doua fonduri - fondul decapitalizare a bancilor si facilitatea de trade finance - ambeledisponibile pentru Romania.

Mihaescu a precizat ca IFC are discutii lunare cu bancile,incercand sa le sprijine cand au nevoie. "Pentru moment nevoiaprimordiala a bancilor a fost accesul la finantare pe termen lungsi din aceasta cauza am venit cu sume semnificative, de 100 mil.euro.

Daca vor avea nevoie de capital ne-am aratat disponibilitatea,pentru bancile pe care le cunoastem si cu care lucram". Sefamisiunii IFC a precizat ca nu au existat discutii cu bancile legatede majorarea participatiilor institutiei financiare internationalesau intrarea in actionariat. "Discutam cu bancile, in functie desolicitarile lor. Este insa adevarat ca avem analizele noastredestul de detaliate pentru ca marea majoritate a bancilor ne suntclienti de mai mult de 10 ani".

Transparenta la testele de stres?

"Personal, nu cred ca este nevoie de transparenta crescuta intratarea testelor de stres. Pentru ca ele sunt cunoscute de bancacentrala si de actionari. In cazul in care se ajunge la o situatiede criza, nici banca centrala si nici actionarii nu o vor ascunde.Dar in cazul in care ele sunt sub limita, asa cum a fost cazultestelor de stres din prima parte a anului, sa lasamreglementatorul sa decida. Cred ca asa este normal", apreciazaMihaescu.

Ea sustine insa ca exista o diferenta intre atitudinea pe care aavut-o sistemul bancar american si sistemul bancar romanesc.

"Cand esti in criza trebuie sa fii total transparent pentru cate duci si ceri bani publici. Insa in momentul in care acesteexercitii sunt luate inainte de a se declansa boala, preventiv, situ nu mergi sa ceri bani publici, cred ca este rolul banciicentrale sa decida daca le face publice sau nu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO