IFC: Bancile pot avea nevoie de capital aditional in 2010

Autor: Mihaela Claudia Medrega 22.09.2009

Bancile ar putea avea nevoie de capital aditional la inceputul anului viitor, desi pana acum nu au existat solicitari de accesare a fondului de capitalizare lansat de IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale - si nici cereri de majorare a participatiilor institutiei financiare internationale sau de intrare in actionariatul unor banci.

"Din discutiile avute chiar de anul trecut cu bancile acestea ne-au spus ca forecast -ul lor este ca putem discuta de capital aditional la inceputul anului viitor. Pana in prezent, capitalizarea lor este adecvata, de peste 10%", a explicat pentru ZF Ana - Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC in Romania.

Dupa ani buni de crestere agresiva a creditarii, in special pe retail si pe segmentul proiectelor imobiliare, calitatea portofoliilor bancilor a inceput sa se deterioreze pe fondul crizei, bancile-mama fiind nevoite sa aduca bani pentru majorari de capital. Grecii se afla in topul majorarilor de capital necesare pentru mentinerea filialelor locale in parametrii de solvabilitate ceruti de BNR.

Provizioanele au inregistrat in intervalul iunie 2008 -iunie 2009 mai mult decat o dublare, pana la 2,7 mld. euro, iar ponderea lor in totalul portofoliului de credite a ajuns la aproape 6%. IFC a lansat la nivel international doua fonduri - fondul de capitalizare a bancilor si facilitatea de trade finance - ambele disponibile pentru Romania.

Mihaescu a precizat ca IFC are discutii lunare cu bancile, incercand sa le sprijine cand au nevoie. "Pentru moment nevoia primordiala a bancilor a fost accesul la finantare pe termen lung si din aceasta cauza am venit cu sume semnificative, de 100 mil. euro.

Daca vor avea nevoie de capital ne-am aratat disponibilitatea, pentru bancile pe care le cunoastem si cu care lucram". Sefa misiunii IFC a precizat ca nu au existat discutii cu bancile legate de majorarea participatiilor institutiei financiare internationale sau intrarea in actionariat. "Discutam cu bancile, in functie de solicitarile lor. Este insa adevarat ca avem analizele noastre destul de detaliate pentru ca marea majoritate a bancilor ne sunt clienti de mai mult de 10 ani".

Transparenta la testele de stres?

"Personal, nu cred ca este nevoie de transparenta crescuta in tratarea testelor de stres. Pentru ca ele sunt cunoscute de banca centrala si de actionari. In cazul in care se ajunge la o situatie de criza, nici banca centrala si nici actionarii nu o vor ascunde. Dar in cazul in care ele sunt sub limita, asa cum a fost cazul testelor de stres din prima parte a anului, sa lasam reglementatorul sa decida. Cred ca asa este normal", apreciaza Mihaescu.

Ea sustine insa ca exista o diferenta intre atitudinea pe care a avut-o sistemul bancar american si sistemul bancar romanesc.

"Cand esti in criza trebuie sa fii total transparent pentru ca te duci si ceri bani publici. Insa in momentul in care aceste exercitii sunt luate inainte de a se declansa boala, preventiv, si tu nu mergi sa ceri bani publici, cred ca este rolul bancii centrale sa decida daca le face publice sau nu".