Bănci și Asigurări

Iarasi mister la Grup As: din toamna, un investitor strain?

16.08.2001, 00:00 26



Cea mai dinamica societate cu capita romanesc de asigurari din ultima perioada, Grup AS, ar putea avea din aceasta toamna un actionar majoritar strain.

"Suntem in negocieri si deja am semnat un acord de principiu cu o societate puternica din strainatate care urmeaza sa devina actionar majoritar al companiei", a spus pentru Ziarul Financiar Rares Padurariu, presedinte - director general al companiei.

Incepand din toamna anului trecut, Grup AS a fost obiectul unor schimbari succesive de actionari, de fiecare date facute publice la perioade bune de timp dupa ce s-au consumat.

Mai intai, fondatorul companiei, Dumitru Simion a preluat aproape toate actiunile companiei prin cesiunea a 40% din actiuni de catre echipa manageriale, in toamna anului trecut.

Dupa negocieri purtate cu mai multe companii de asigurari si trusturi financiare romanesti de catre Dumitru Simion, in primavara, echipa manageriala condusa de Rares Padurariu a revenit in companie, cu mandat de preluare din partea unor investitori.

Afacerea a fost perfectata, iar noii proprietari ai companiei au devenit echipa manageriala, cu peste 40% si producatorul de inghetata Geld SA, cu aproape 60%. Totusi, Geld urmeaza sa transfere o parte din actiuni catre un alt grup de actionari, printre care doua persoane fizice, fapt care va fi hotarat in Adunarea Generala a Actionarilor din 22 august anul acesta.

Aparitia actionarului din strainatate este explicata de Padurariu prin nevoia de intarire financiara a companiei. "Ne intarim pentru ca se anunta un sfarsit de an incendiar pe piata asigurarilor auto", spune Padurariu.

Compania a avut incasari din prime pe semestrul I de 174 de miliarde de lei, din care aproape jumatate provin din asigurari de raspundere civila auto, o cincime din CASCO si o zecime din Carte Verde.

De altfel, cresterea cotei de piata a Grup AS din ultimii patru ani se datoreaza in mare masura asigurarilor auto. Compania a ajuns la o cota de piata din piata asigurarilor non-viata de 4% in 2000 fata de 0,4% in 1998, inaintea unor sucursale din Romania ale unor companii multinationale ca American International Group, Generali sau, mai nou, Unita, controlata de austriecii de la Wienner Staedtishe.

Intrarea unui investitor strain si la Grup AS si eventuala implicare la Ardaf a companiei australiene de asigurari QBE ar insemna practic a€oinstrainarea" aproape totala a celor mai mari companii de asigurari.

Singurele companii cu capital romanesc de pe piata in acest moment mai sunt, in afara celor doua amintite, Asirom si Astra, desprinse din fosta Administratie a Asigurarilor de Stat.

Asirom, in urma unei majorari de capital la care statul nu a participat, este controlat acum de grupul Interagro, iar Astra este inca in proprietatea statului.

Piata asigurarilor non-viata a fost de aproape 261 milioane $ in 2000, in crestere cu circa 8% fata de anul anterior si tripla fata de acum cinci ani.

In topul primelor companii de pe piata asigurarilor non-viata se mai afla, in ordine dupa Asirom, Allianz-?iriac, controlata de anul trecut de cel mai mare asigurator german, Omniasig, la care este actionar majoritar un fond cu capital israeliano-german, Astra, Ardaf, Unita, Grup As, Asiban si Generali, controlata de cea mai mare companie de asigurari de viata din Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO