Bănci și Asigurări

Grupurile austriece au ajuns sa controleze 43% din piata locala a asigurarilor

Grupurile austriece au ajuns sa controleze 43% din piata locala a asigurarilor

Click pentru imaginea intreaga

25.03.2008, 16:00 23

Grupurile austriece au ajuns sa detina peste 43% din piata locala a asigurarilor, in urma achizitiei Asirom si a cresterii rapide a afacerilor, dupa ce in 2006 au avut o cota de piata de aproximativ 30%.
Cifra de afaceri a companiilor austriece a urcat cu 91,5% in 2007, datorita achizitiei Asirom, dar si cresterii afacerilor austriecilor peste media pietei. Primele brute subscrise de asiguratorii detinuti de austrieci au ajuns la circa 928 de milioane de euro, fata de 484,6 milioane de euro in 2006. Actionarii austrieci au cea mai mare pondere in piata asigurarilor, fiind urmati de cei germani (peste 17%) si cei olandezi (7,9%)
Grupurile austriece de pe piata locala a asigurarilor sunt Vienna Insurance, care controleaza cinci companii, Erste, cu doua companii si Uniqa si Grawe, fiecare cu o companie.
Liderul pietei este Vienna Insurance Group, care detine asiguratorii Omniasig, Omniasig Life, Agras si Unita, iar anul trecut a cumparat si Asirom. Practic, achizitia Asirom le-a a adus austriecilor un plus de 8,4% la cota de piata. Grupul detine acum peste 98% din Asirom, dupa ce a cumparat pachetul majoritar, detinut de omul de afaceri Ioan Niculae prin intermediul InterAgro, si pachetele mai multor actionari minoritari.
Asiguratorii controlati de Vienna Insurance au avut o cifra de afaceri cumulata de circa 586 de milioane de euro in 2007, cel mai mare asigurator al grupului fiind Omniasig, cu prime brute subscrise de aproape 250 de milioane de euro, potrivit unor estimari bazate pe ritmul de crestere inregistrat in primele trei trimestre. Din cele cinci companii ale Vienna Insurance, cresteri peste media pietei au inregistrat anul trecut Omniasig (circa 64%) si Unita (87%), in timp ce afacerile Asirom au crescut marginal (6%), cele ale Omniasig Life au stagnat, iar primele brute subscrise de Agras chiar au scazut, potrivit unor estimari bazate pe rezultatele din primele noua luni ale anului trecut. Singura companie care ii aduce si profit grupului, pe langa cota de piata, este Omniasig, ceilalti asiguratori inregistrand castiguri reduse sau pierderi.
Anul acesta Vienna Insurance ar putea ramane doar cu patru companii pe piata locala, deoarece Agras ar putea fi inchisa, dupa ce in 2007 actionarii au decis transferul portofoliului la Omniasig.
Afacerile asiguratorilor detinuti de Erste au urcat rapid anul trecut, BCR Asigurari inregistrand o crestere de 45%, iar cele ale BCR Asigurari de Viata - de 78%.
BCR Asigurari, specializata pe asigurari generale, este al cincilea jucator de pe piata, cu prime brute subscrise de 174 de milioane de euro in 2007, cresterea afacerilor fiind sustinuta, in principal, de asigurarile auto Casco si RCA.
BCR Asigurari de Viata, companie infiintata la sfarsitul lui 2005, care a preluat portofoliul de asigurari de viata al BCR Asigurari, a incheiat anul trecut cu prime brute subscrise de 25,5 milioane de euro, fata de 14,3 milioane de euro in 2006.
Afacerile celor doua companii de asigurari ale Erste se bazeaza, in cea mai mare parte, pe relatia cu BCR, banca-mama. In cazul companiei de asigurari de viata, de exemplu, politele vandute prin intermediul BCR vor avea o pondere de 80% in totalul vanzarilor pana in 2009, potrivit unor declaratii anterioare ale managementului.
Grupul Uniqa detine pe piata locala o singura companie de asigurari, Astra-Uniqa, cu afaceri de peste 112 milioane de euro in 2007. Comparativ cu anul precedent, pri-mele brute subscrise de asigurator au urcat cu 30%, insa cota de piata a scazut usor, de la 5,3% in 2006 la 5,2%. Uniqa a devenit actionar majoritar la Astra vara trecuta, cand a mai cumparat un pachet de 23% de la omul de afaceri Dan Adamescu, ajungand astfel la o participatie de 50% plus o actiune.
Un alt grup austriac este Grawe, care controleaza Grawe Asigurari de Viata, una dintre cele mai profitabile companii de pe piata de profil. In 2007, asiguratorul a raportat o dublare a profitului net, pana la circa 2,4 milioane de euro, in timp de primele brute subscrise s-au majorat cu 66%, pana la 30,4 milioane de euro.
Intreaga piata a asigurarilor a ajuns la 2,15 miliarde de euro in 2007, fata de 1,62 de miliarde de euro in anul precedent. Primele brute subscrise din asigurari generale au depasit valoarea de 1,7 miliarde de euro, cea mai mare parte din acestea fiind din asigurari Casco si de raspundere civila auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO