Bănci și Asigurări

Grecii de la Piraeus au convertit în capital un împrumut subordonat de 24 milioane de euro

Subsidiara locală Piraeus Bank administrează un portofoliu de credite de aproximativ

Subsidiara locală Piraeus Bank administrează un portofoliu de credite de aproximativ

Autor: Liviu Popescu

09.07.2015, 00:04 1332

Piraeus Bank, subsidiara locală a grupului elen cu acelaşi nume, şi-a majorat capitalul social cu 24 milioane de euro (110 mil. lei) luna trecută, prin conversia în acţiuni a unui împrumut subordonat primit de la banca-mamă de la Atena.

„Piraeus Bank şi-a majorat capitalul ca urmare a unei acţiuni iniţiate de acţionar, parte a planului uzual de susţinere a subsidiarelor, şi nu ca un răspuns la vreo solicitare din partea BNR. Majorarea de 24 de milioane de euro este rezultatul conversiei în acţiuni a împrumutului subordonat, o acţiune curentă în politica băncii, care a făcut obiectul aprobării în AGA cu o lună în urmă“, au spus la solicitarea ZF reprezentanţii Piraeus.

Pe 10 august va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) băncii, în care va fi supusă aprobării această majorare de capital. Totodată, pe ordinea de zi se află şi numirea unui nou membru al consiliului de administraţie al Piraeus pentru un mandat de patru ani. Banca nu menţionează în convocatorul AGA cine va fi înlocuit şi de către cine. Consiliul de administraţie al băncii cuprinde patru membri, din care trei sunt şi membri în comitetul executiv.

WikiZF: Profilul companiei Piraeus Bank

Piraeus avea la finele anului trecut active de 9 miliarde de lei (echivalentul a 2 mld. euro) şi se poziţiona pe locul 11 în sistemul bancar, cu o rată de solvabilitate de 12,8%. Banca administrează un portofoliu de credite de aproximativ 6,5 mld. lei pe piaţa locală, iar la finele lunii martie avea finanţări de circa 1,7 mld. lei de la banca-mamă, potrivit datelor publicate de grupul de la Atena. La finele anului trecut, capitalul social al băncii era de un miliard de lei.

Cătălin Pârvu, directorul general al băncii, declara recent că banca are lichiditate corespunzătoare şi a implementat toate măsurile pentru a menţine controlul. Media indicatorului de solvabilitate din sistemul bancar atingea 18,6% la finele lunii martie, în creştere cu un punct procentual faţă de nivelul atins la finele anului trecut.

Situaţia tensionată din Grecia din ultima perioadă de timp şi retragerile din depozitele băncilor de la Atena au adus în centrul atenţiei cele patru bănci cu acţionariat grecesc care activează pe piaţa locală, respectiv Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi Banca Românească.

Cele patru instituţii de credit au active de 45 miliarde de lei, respectiv o cotă de piaţă cumulată de 12%. Circa 7.250 de angajaţi lucrează în 535 de sucursale ale celor patru bănci. Creditele acordate clienţilor ajung la 36 mld. lei, iar depozitele însumează 23 mld. lei.

Acţionarii de la Atena au pus presiune în perioada de criză pe subsidiarele locale pentru a se concentra mai mult pe resursele atrase de la clienţii locali, o parte din liniile de finanţare acordate în perioada de boom economic fiind repatriate.

Grecii au pierdut patru puncte procentuale din cota de piaţă în perioada de criză şi au fost nevoiţi să plătească dobânzi la depozite peste media pieţei pentru a compensa scăderea liniilor de finanţare primite de la băncile-mamă de la Atena, ceea ce a redus veniturile din dobânzi şi a lăsat găuri şi mai adânci provocate de neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO