Bănci și Asigurări

Grecii de la ATE Bank află azi la 5 ce investitori ar fi interesaţi de banca locală

Grecii de la ATE Bank află azi la 5 ce investitori ar fi interesaţi de banca locală

Autor: Razvan Voican

16.01.2012, 00:05 1251

Grupul elen ATE Bank controlat de stat (Banca Agricolă a Greciei) află astăzi la ora 17:00 care sunt şansele să vândă banca din România, ora menţionată fiind termenul până la care potenţialii investitori au fost invitaţi să-şi exprime interesul.

Grecii sunt consiliaţi în procesul de pregătire a vânzării de către birourile din Atena ale firmei de consultanţă Deloitte îm­preună cu filiala de la Bucureşti. Deloitte ar urma să definitiveze săptămâna viitoare un memorandum de informare care să le fie trimis investitorilor care se arată interesaţi de ATE Bank România. Ulterior ar trebui să fie organizată şi o cameră de date.

În pregătirea tranzacţiei de vânzare, grupul şi-a consolidat poziţia majoritară cum­părând în decembrie de la IFC 9,27% din acţiunile băncii locale în schimbul sumei de 8,03 mil. euro.

Prin această operaţiune banca a fost practic evaluată la 86,6 mil. euro. În prezent, banca-mamă deţine 93,27% din afacerea locală, un pachet de circa 7,36% fiind deţinut de Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşte­şu­gă­reşti.

Pe o piaţă din care fuziunile şi achiziţiile au lipsit în utimii ani, interesul exprimat până astăzi după amiază va reprezenta un semnal important în privinţa şanselor ca grecii să iasă de pe piaţa locală printr-o tranzacţie de vânzare.

Ce încearcă să vândă grupul ATE? O bancă afla­tă pe pierdere din cauza creditelor neperformante, cu o reţea de 30 de unităţi şi o cotă de piaţă după active de 0,5%.

Grecii anunţaseră încă din primăvara anului trecut că vor să iasă din România până la sfârşitul lui 2012, în cadrul planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană, la vânzare fiind şi subsidiara din Serbia. ATE Bank a venit în România în 2006, când a cumpărat 57% din fosta Mindbank - prima bancă privată autorizată de BNR în 1990 (Banca pentru Mică Industrie şi Liberă Iniţiativă), plătind circa 32 mil. euro.

După nouă luni din 2011 ATE Bank se situa pe locul 5 în topul celor mai mari pierderi din sistemul bancar calculate după standardele româneşti de contabilitate (RAS), cu un minus de aproape 154 mil. lei (36 mil. euro). După activele bilanţiere banca ocupa locul 25, cu o cotă de piaţă de numai 0,5%. În acest context, la solicitarea BNR, capitalul social a fost majorat la sfârşitul lunii noiembrie 2011 cu echivalentul a 20 mil. euro, până la nivelul de 50,8 mil. euro pentru ameliorarea indicatorilor de solvabilitate.

Banca operează în prezent o reţea de 30 de unităţi, dintre care 12 în Bucureşti.

În contextul presiunilor cu care se confruntă sistemul bancar din Grecia, ATE Bank România se află de mai multă vreme în plutonul băncilor locale care oferă cele mai mari dobânzi la depozite, atât la lei, cât şi la euro. Banca are în prezent o promoţie prin care promite 7,75% pe an la depozitele în lei pe 5,7, 9, 11 sau 13 luni, respectiv 4,65% la euro pentru scadenţele de 5 şi 7 luni, sau chiar 4,75% pe an pentru depozitele pe 9, 11 şi 13 luni. Dobânzile la lei în special sunt complet rupte de evoluţia inflaţiei şi a ratelor de referinţă de pe piaţă.

Băncile cu capital elen ar putea fi anul acesta principala sursă de mişcări pe piaţă locală, alături de vânzarea ATE Bank fiind aşteptată fuziunea dintre Bancpost şi Alpha Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO