Bănci și Asigurări

Grawe ia in vizor companiile de asigurari generale

07.10.2005, 18:51 17

Grawe Romania intentioneaza sa cumpere, in urmatorii doi ani, o companie de asigurari generale sau cu portofoliu mixt, afirma Peter Kasyk, directorul general al companiei.

"Observam piata, dar inca nu am luat nici o decizie. In prezent, fuziunea cu Sara Merkur ne ocupa tot timpul, insa ne vom extinde in urmatorii ani si pe asigurari generale", a spus el.

Grawe, axata pe asigurari de viata, a preluat la inceputul acestui an compania Sara Merkur. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica. Achizitia Sara a fost motivata de reteaua de vanzari care lipsea companiei Grawe. "De asemenea, Grawe a ajuns la un nivel de "maturitate" care garanteaza ca poate face fata unei preluari", a adaugat Kasyk.

Conform acestuia, pana in decembrie, fuziunea cu Sara Merkur va fi finalizata. In luna aprilie, compania a preluat consilierii financiari ai Sara, iar in august - portofoliul de clienti. Acest portofoliu este alcatuit din circa 60.000 de contracte, dintre care 55.000 sunt polite de asigurare mixta de viata cu capitalizare, iar restul sunt polite de asigurare de accidente.

Grawe va intra in acest an si pe piata asigurarilor private de sanatate. "In urmatoarea luna, vom demara acest proiect. Primul produs pe care il vom oferi va fi pentru companii", a declarat Peter Kasyk.

El a mai spus ca urmareste atent si evolutia cadrului legal al pensiilor private. "Totusi, implicarea in acest sector la pietei ar insemna investitii mari. In functie de legislatie, vom vedea care sunt posibilitatile noastre in acest sector", a explicat el. Pana in prezent, austriecii de la Grawe au investit 8 milioane de euro in compania romaneasca, fara a lua in calcul achizitia Sara Merkur.

Fata de 2001, volumul primelor brute subscrise de Grawe a crescut de mai mult de 10 ori, pana la 5 milioane de euro (20 de milioane de lei) in 2004. In primele sase luni ale acestui an, Grawe a inregistrat un volum al subscrierilor de 3,6 milioane de euro (13,17 milioane de lei), in crestere cu 67% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Primele incasate de companie s-au ridicat la aproape 3 milioane de euro (10,76 milioane de lei), iar daunele au fost de aproximativ 32.470 euro (119.000 lei). Grawe a raportat un profit net la sase luni de circa 660.000 de euro (2,416 milioane de euro).

Compania austriaca Grazer Wechselseitige Versicherung (Grawe Group) detine 99,98% din capitalul social al Grawe, in valoare de 7 milioane de euro (25 de milioane de lei). Grazer a intrat pe piata romaneasca in octombrie 2000, motivata de potentialul ridicat al pietei asigurarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO