Bănci și Asigurări

Goldman Sachs este acuzată că a oferit prostituate şi excursii extravagante unor investitori libieni ca să „piardă“ bani

Goldman Sachs este acuzată că a oferit prostituate şi...

Autor: CătăIina Apostoiu

14.06.2016, 21:20 1848
Banca americană Goldman Sachs a plătit pentru prostituate, aparate de zbor private şi hoteluri de cinci stele pen­tru a-i convinge pe reprezentanţi ai Auto­rităţii Libiene de Investiţii (LIA), lip­siţi de experienţă în domeniul finan­ciar, să se implice în tranzacţii riscante care i-au adus fondului de investiţii pierderi de 1,2 mld. do­lari. Aşa au spus avo­ca­ţii fondului de 60 mld. dolari la începutul unui proces mult aş­tep­tat din Londra, scrie Bloomberg.

Avocaţii LIA vor să re­cupereze pier­­­derile de 1,2 mld. do­lari pe care fon­­dul le-a su­ferit în urma a nouă tran­­zac­­ţii pe care Gold­man Sachs le-a rea­li­zat pen­tru acesta în pe­rioa­da ia­nua­rie-aprilie 2008.

LIA şi-a pierdut aproa­­­­pe în între­gi­me in­ves­­tiţiile, în timp ce Gold­man Sachs a ob­ţinut profituri de peste 200 mil. dolari din aceste afaceri, sus­ţine Roger Masefield, avocatul LIA, citat de The Guardian.

Un partener al Goldman caracteri­za LIA drept „extrem de nesofisticat“ în­tr-un e-mail din 2008, iar într-o notă un vicepreşedinte al băncii îşi felicita un coleg pentru promovarea unor cre­di­te sofisticate în rândul unor per­soane care „tră­iesc în mijlocul deşertului cu că­mi­lele“. Atitudinile sunt tipice pen­tru rela­ţia băncii cu fondul, susţine Masefield.

Banca americană este acuzată că a pro­fi­tat de relaţia apropiată cu anga­jaţii LIA pentru a-i vinde investiţii ris­cante fondului de investiţii. Relaţia a fost întreruptă în 2008, când derivatele ba­zate pe acţiuni bancare au generat pier­deri importante pentru Auto­ri­tatea Libiană de Investiţii.

Un angajat al Goldman, Youssef Kabbaj, a devenit extrem de apropiat de fond. Acesta a organizat cursuri de pre­gă­tire pentru staff-ul LIA în Lon­dra, plă­tind pentru distracţii costi­si­toa­re şi ho­teluri scumpe, se arată în docu­mentele depuse de fond. Fostul angajat al Gold­man a dus de ase­menea membri ai fon­du­lui în va­canţă în Maroc unde „i-a distrat“.

Gold­­man a oferit de asemenea un in­tern­ship „mult râvnit“ unui mem­bru al fondului, acesta fiind fratele unui înalt ofi­cial al LIA. Potrivit acu­zaţiilor Au­to­rităţii, Kab­baj a plătit pentru prosti­tua­te într-o ex­cur­sie în Dubai cu acesta. Kabbaj neagă acuzaţiile.

LIA a fost creat în 2006 pentru a in­vesti banii din petrol ai Li­bi­ei, după ce ţara a scăpat de statutul de stat pa­ria. Potrivit lui Masefield, LIA este un fond suveran aflat la început, cu o ca­pa­citate limitată de a înţelege tranzacţii finan­ciare sofisticate.

Goldman respinge acuzaţiile, for­mu­late în 2014, declarând că „LIA a fost victima unei crize financiare ne­pre­văzute şi nu a unor acţiuni rău­voitoare ale Goldman“, potrivit The Guardian.

LIA susţine că acesta este un caz de „abuz de încredere“ şi nu unul în care cumpărătorul a pierdut bani în ur­ma prăbuşirii pieţelor în 2008 şi vrea să dea timpul înapoi, după cum susţine Gold­man Sachs.

LIA a dat în judecată şi banca fran­ceză SocGen pentru pierderi legate de in­vestiţii, potrivit Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO