Business Internaţional

Goldman Sachs, cea mai puternică bancă americană, a aruncat în sus preţurile petrolului

Goldman Sachs, cea mai puternică bancă americană, a...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.05.2016, 00:00 2392

Preţurile petrolului au urcat ieri la maximele ultimelor şase luni după ce banca americană Goldman Sachs a anunţat că piaţa a trecut pe deficit mai devreme decât s-a aşteptat, printre altele din cauza perturbării producţiei din Nigeria. Un articol din Financial Times arată că Goldman a întrecut pe tăcute Chevron şi ExxonMobil şi a devenit cel mai mare dealer de gaze naturale din America de Nord, extinzându-şi operaţiunile de trading cu materii prime când alte bănci se retrag din astfel de afaceri. Preţurile gazelor naturale urmează de obicei cu latenţă traiectoria cotaţiilor petrolului. Banca a cumpărat şi vândut anul trecut în SUA o cantitate de gaze naturale echivalentă cu un sfert din consumul rezidenţial al acestei ţări şi de două ori mai mare decât în 2013. Trecerea pieţei pe deficit de ofertă în această lună s-a produs cu un trimestru mai devreme decât s-a anticipat, se arată în analiza Goldman Sachs.

Banca şi-a majorat estimările de preţ, dar preconizează revenirea pe surplus anul viitor. Cantitatea de petrol exportată de Nigeria s-a redus cu cel puţin 30% din cauza atacurilor militanţilor şi a perturbării transportului prin conducte, potrivit guvernului nigerian. Preţul petrolului Brent, referinţa internaţională, s-a apropiat ieri de 50 de dolari pe baril, după ce la începutul acestui an cotaţiile au plonjat la minimul ultimilor 12 ani. Preţurile şi-au revenit datorită semnelor că supraproducţia mondială se diminuează. Producătorii îşi reduc livrările, iar cererea din India şi din alte economii emergente este solidă. Morgan Stanley, Barclays şi Bank of America Merrill Lynch spun şi ele că încetinirea producţiei face piaţa să se echilibreze.

„Se pare că piaţa petrolului se reechilibrează mai rapid decât s-a crezut”, explică analiştii de la Barclays. Goldman şi-a majorat estimarea de preţ pentru petrolul destinat pieţei americane pentru acest an de la 38,4 dolari pe baril la 44,6 dolari pe baril. „Rebalansarea fizică a pieţei petrolului a început. Piaţa a trecut, probabil, pe deficit în luna mai”, scrie banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO