Bănci și Asigurări

Goana dupa clientii de retail extinde retelele bancare si cere tot mai mult personal

Goana dupa clientii de retail extinde retelele bancare si cere tot mai mult personal

Click pentru imaginea marita

12.07.2007, 20:33 20

Nu mai putin de 1.340 de unitati bancare noi s-au deschis in ultimul an si jumatate, pana la 4.854 la sfarsitul lunii mai, ceea ce a antrenat o crestere a numarului de salariati din industrie cu aproape 8.500, pana la 60.856, conform datelor raportate de banci la BNR.
Expansiunea retelelor in teritoriu s-a accelerat constant, din ce in ce mai multe banci descoperind importanta prezentei cat mai aproape de client pentru cresterea afacerilor de retail, chiar in paralel cu dezvoltarea canalelor alternative de distributie.
Unii jucatori au ajuns sa aiba reti-neri in a continua extinderea rapida a numarului de unitati din cauza exploziei chiriilor si a salariilor personalului de care este nevoie pentru a le opera. Presiunea exercitata insa de bancile cele mai agresive a facut insa ca aproape fiecare banca sa participe la aceasta cursa a extinderii. Principala solutie gasita de marii jucatori a fost concentrarea pe spatii de mici dimensiuni, pentru care este nevoie de cel mult cinci functionari bancari, situate in proximitatea unor zone cat mai aglomerate.
Costurile legate de deschiderea de noi sucursale sunt invocate de multi bancheri drept motiv principal pentru incetinirea cresterii sau chiar scaderea profiturilor nete. Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac, apreciaza insa ca aceasta categorie de costuri nu are un rol atat de mare avand in vedere ca se amortizeaza pe mai multi ani.
Efectul unei investitii mari in retea nu se lasa insa mult asteptat. De pilda, BRD, care opereaza in prezent cea mai extinsa retea dupa CEC, cu peste 635 de unitati, sustine ca deschiderea de noi unitati in trimestrul I al acestui an a condus la cresterea numarului clientilor de retail cu circa 200.000, ajungand la aproximativ 2,2 milioane de clienti activi.
In acest context, BCR, cea mai mare banca dupa active, a fost nevoita sa accelereze programul de deschidere de noi unitati cu 60, pana la un total de 125 pe anul in curs. Si UniCredit Tiriac, a patra mare banca de pe piata, are in plan dublarea retelei in urmatorii trei ani, pana la un total de 300, dupa ce in ultimul an fostele banci HVB si UniCredit au preferat sa astepte o temperare a presiunii asupra costurilor legate de deschiderea de noi unitati.
Nu in ultimul rand, bancherii continua sa se planga de cresterea semnificativa a costurilor salariale in industrie, in contextul cererii mari de personal specializat. Presiunea este amplificata de intrarea pe piata a unor noi jucatori, atat prin preluarea unor banci mici existente, cat si prin deshiderea de sucursale sau chiar filiale de la zero. Evident, fiecare investitor venit pe piata incearca sa atraga cat mai multi specialisti, oferind salarii duble si triple. Piata a ajuns sa resimta acut numarul limitat de bancheri. Multe banci se vad nevoite sa recurga la expati, desi este privita cu o anumita indoiala angajarea unor straini pentru operatiunile de retail, unde cunoasterea buna a specificului clientelei si comunicarea directa cu oamenii din retea sunt considerate foarte importante.
Totusi, cifrele raportate la BNR indica o serie de fluctuatii ale salariului mediu net pe banca in ultimele luni. De la un varf de 3.115 lei in luna mai a anului trecut, salariul a coborat de fapt treptat pana la 2.482 lei in luna mai a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO