Eveniment

Gheţea: Ordonanţa pe creditele de consum trebuie să fie clară

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

06.09.2010, 23:53 18

Bancherii insistă ca ordonanţa privind creditele de consum săfie clară şi cu aplicabilitate fără echivoc, astfel încât să nucreeze confuzii şi probleme, chiar dacă se va aplica şi pentrucreditele deja acordate, a declarat Radu Gheţea, preşedinteleAsociaţiei Române a Băncilor (ARB).
"Considerăm că, dacă se va aplica şi la creditele vechi, trebuie caordonanţa să fie clară şi cu aplicabilitate fără echivoc, astfelîncât să se evite ceea ce se întâmplă în acest moment. Aţi văzutclienţi nemulţumiţi, oameni care merg şi îşi pierd timpul printribunale. Nu acesta era scopul", a spus Gheţea, după o întâlnirecu mai mulţi oameni politici din opoziţie.
Preşedintele ARB a arătat că bancherii vor realiza un material cudetalii privind ordonanţa de urgenţă pentru creditele de consum, pecare îl vor transmite şi la Senat. Totodată, el a precizat căamendamentele transmise deja la comisiile de specialitate de laSenat şi Camera De­putaţilor, neacceptate până în prezent, vor fiactualizate.
"Dorim, în măsura în care nu se poate ţine cont de opinia noastrăiniţială, ca ordonanţa să se refere strict la ceea ce reprezintăprevederile directivei europene, atunci trebuie ca ordonanţaactuală să fie modificată, adaptată, astfel încât să nu se creezeconfuzii, probleme la nivelul clien­ţilor şi bineînţeles să nuapară probleme la nivelul sistemului bancar, în sensul de a creapierderi sau situaţii mai neplăcute", a continuat Gheţea.
Totodată, bancherii au ridicat problema aplicării ordonanţei deurgenţă privind creditele de consum, dar Gheţea a menţionat că nus-a stabilit încă nimic, că nu există promisiuni, fiind doar unschimb de opinii. Şeful ARB a menţionat că şi-ar dori să discute înprimul rând cu comisiile de specialitate şi că speră să vorbeascăchiar şi cu premierul Emil Boc.
Principala prevedere a ordonanţei de urgenţă privind creditele deconsum, care transpune în legislaţia naţională o directivăeuropeană, se referă la eliminarea comisionului de rambursareanticipată pentru împrumuturile cu dobândă variabilă şi limitareaacestuia la cel mult 1% din suma restituită în avans pentruîmprumuturile cu dobândă fixă. Ordonanţa excede însă directivaeuropeană prin faptul că are aplicabilitate şi asupraîmprumuturilor aflate în sold, precum şi a crediteloripotecare.
Bancherii au atras în repetate rânduri atenţia că modificarea celoraproape opt milioane de contracte de credit aflate în derularepresupune costuri suplimentare care vor fi transferate în cele dinurmă în preţul creditelor, făcând mai dificil accesul la finanţareal clienţilor. Ordonanţa a intrat în vigoare în iunie, iar până pe19 septembrie băncile trebuie să modifice toate contractele aflateîn derulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO